Expat kokemuksia – Kostiantyn Khrameshkin

Kostiantyn Khrameshkin saapui Suomeen Ukrainasta helmikuussa. Kaikki on ollut uutta lentokentälle saapumisesta asti. ”En ole ollut Euroopassa tai Suomessa aikaisemmin, joten koin paljon yllätyksiä. Ensimmäiseksi, en ollut varma kuinka löytää osoitteeni, joten olin hieman huolissani. Englannin kielen taitoni ei ole kovin hyvä ja minua hermostutti puhua suomalaisille. Mutta ihmiset olivat todella ystävällisiä ja selittivät, kuinka löydän perille. He jopa auttoivat minua ostamaan bussilipun. Ensivaikutelmani suomalaisista oli todella positiivinen.”

Suomella ja Ukrainalla ei ole paljoa yhtäläisyyksiä, mutta Kostiantyn pitääkin eroavaisuuksista. ”Suurin ero on siinä, kuinka rehellisiä suomalaiset ovat. Olen esimerkiksi unohtanut hattuni bussiin jo kahdesti, mutta molemmilla kerroilla olen saanut sen takaisin parin päivän päästä! Tämä ei olisi mahdollista Ukrainassa. Ja sää tietenkin myös, mutta se ei haittaa. Minä pidän kylmästä säästä”, hän naurahtaa.

Kollegoistaan ja muista suomalaisista kysyttäessä ukrainalaisella insinöörillä on paljon hyvää sanottavaa. ”He ovat hyvin ystävällisiä, mutta hieman etäisiä myös. Mutta kun heihin tutustuu hieman paremmin he lämpenevät selvästi. Mutta silti he voivat tuntua etäisiltä, se on hassua”, Kostiantyn naurahtaa jälleen.

Kostiantynin kohtaamat haasteet ovat olleet yllättävän yleisiä ja arkipäiväisiä asioita. Vaikka suomalaiset ovat valmiita auttamaan ja omaavat hyvän englannin kielen, asiat kuten kaupassakäynti vievät aikaa ja energiaa. ”Koska kaikki tuotteet ovat outoja ja kaikki sanat ovat suomeksi, kaupassa tai joissakin ravintoloissa käynti on haaste. Etenkin minulle, koska en voi syödä kaikkea, joten minun on käännettävä aivan kaikki.”

Kostiantynin perhe saapuu Suomeen pian, ja hän onkin ymmärrettävästi innostunut. Vaikka hän onkin ollut Suomessa vain muutaman kuukauden, saa maa hyvät pisteet perheystävällisyydestä. ”Helsingissä on todella hyvä julkinen liikenne ja kadut ovat hiljaisia ja turvallisia jopa iltaisin. Pidän siitä, että kaupungissa on monia hyviä paikkoja asua, ja että nämä ovat kaikki turvallisia. Myös, vaikka meillä ei siitä vielä olekaan kokemusta olemme kuulleet ja lukeneet paljon suomalaisesta koululaitoksesta ja siitä, kuinka hyvä se on. Kaikki nämä tekevät Suomesta erittäin hyvän paikan asua lapsille ja perheelle.”

Kostiantynin muutto Suomeen oli ensimmäinen kerta kun hän on muuttanut ulkomaille ja hän koki saamansa avun korvaamattomaksi. ”Sain paljon apua. Muuttaminen ilman tätä tukea on vaikeaa, joten se oli ensiarvoisen tärkeää. Yksi ystävistäni on muuttamassa Suomeen ja koska kerroin hänelle kuinka helppoa minun muuttoni oli, hän ajatteli ettei ehkä tarvitse apua. Sanoin hänelle ja sanon teille nyt, muuttoni oli helppo ainoastaan saamani paikallisen tuen ansiosta.”

Avainsanat: ,