Expat kokemuksia – Ashwinin tarina

Olemme usein tuoneet esille, kuinka merkittävä rooli kansainvälisten rekrytointien yhteydessä on mukana muuttavalla puolisolla. Olemme iloisia voidessamme esitellä Ashwinin ja hänen menestystarinansa elämästään Suomessa. Ashwini on loistava esimerkki siitä, että aktiivisella omalla otteella voi puoliso löytää mielekästä työtä ja tekemistä – Suomessakin.

Intiasta Tampereelle

Ashwini Gore-Deshpande muutti Tampereelle Intiasta 2016 aviomiehensä sekä heidän kahden lapsensa kanssa miehen saatua sieltä työpaikan. Hänen ensimmäinen muuttonsa ulkomaille oli onnistuminen alun haasteista huolimatta. ”Muutto oli loistava mahdollisuus mieheni uralle ja hän oli todella iloinen siitä. Minulle muutto oli vaikea, koska minulla ei ollut yhtään ajatusta siitä, mitä minä tulisin Suomessa tekemään perheestä huolehtimisen ja Suomeen tutustumisen lisäksi.”

Kotona Intiassa Ashwinilla oli menestyksekäs musiikkiura ja tämän jättäminen oli suuri päätös. ”Olen ollut laulaja Intiassa 15 vuotta. Olin myös kuuluisassa tosi-TV sarjassa, olin top 10:ssä. Olen ollut melko aktiivinen. Tietenkin lasten tultua tahti hidastui vähän, mutta olin palannut esiintymään jo pari vuotta sitten. Tänne muutto oli valtava muutos meille. Paikka missä asuimme oli parasta minun musiikkiuralleni. Olimme hyvin asettuneita Puneen, poikani oli koulussa ensimmäisellä luokalla ja meillä oli kaikki kunnossa.”

Suomi oli hyvin eksoottinen maa Ashwinille ja hänen perheelleen. ”Tiesin maasta vain vähän. Onneksi mieheni oli vieraillut Tampereella aiemmin ja oli todella pitänyt siitä. Pimeät ja kylmät talvet olivat suuri huolenaihe ennen tänne muuttoamme. Mieheni oli kuitenkin nähnyt, millaista on elää -30 asteessa ja sanoi, että se on ok, me selviytyisimme kyllä!”

Uran luominen Suomessa

Saavuttuaan Ashwinilla oli kaksi polkua valittavanaan; joko asettua aloilleen rauhassa tai tarttua toimeen ja olla aktiivinen. Hän valitsi jälkimmäisen. ”Itsenäistyminen oli ensimmäinen asia, jonka koin tarpeelliseksi, ja aloitteen ottaminen oli toinen. Suomen päiväkotijärjestelmä on ollut todella merkittävä itsenäistymiseni mahdollistajana. Aloin tavata ihmisiä, jotka esimerkiksi soittivat intialaista musiikkia. Satuin myös tapaamaan pari intialaista musiikkia soittavaa artistia, kun matkustimme Tukholmaan syyslomalla. Pidin itseäni onnekkaana, kun palasin esiintymään jo parin kuukauden sisään!”

Vuosi saapumisensa jälkeen Ashwinilla on vakaa ura Suomessa. Hän on ollut osana useita projekteja, muun muassa Ruotsi-Suomi-Intia -projekti (intialaisen musiikin harrastajien yhdistäminen Suomessa, Ruotsissa ja Intiassa), esiintyminen Tampereella ja Tukholmassa, intialaisen musiikin työpaja maineikkaassa Sibelius Akatemiassa Helsingissä, Suomi 100 -projekti ”Mielenalojen ja vuodenaikojen tutkiskelu Suomessa intialaisen musiikin kautta”, jossa hän toimi yhdessä suomalaisten intialaista musiikkia harrastavien muusikkojen kanssa, kansainvälinen laulaja-lauluntekijä festivaali Tampereella, Intia Päivä (Helsingin suurin intialais-tapahtuma), Intian suurlähetystön Itsenäisyyspäivän juhlallisuusohjelma Helsingissä, Pohjoismaiden suuri tanssitapahtuma IDF Tampereella  ja paljon muuta.

”Työni antoi minulle vapautta, itsenäisyyttä sekä arvoa ja se on valtavan tärkeä asia. Esiintymisen ohella aloin opettaa musiikkia Bollywood -akatemiassa, koulun iltapäiväkerhossa, yksityistunneilla ja online-tunneilla. On ollut mahtava kokemus opettaa sekä intialaisia että suomalaisia oppilaita.”

Relocation-tuki loi pohjan kaikelle

Ashwini pitää paria asiaa ensisijaisen tärkeinä hänen positiivisen kokemuksensa mahdollistamisen kannalta: Relocation-tukea ja työtä. ”Erinomainen relocation-tuki oli elintärkeää, koska se loi pohjan kaikelle. Se oli enemmän kuin vain ammatillista tukea, se oli persoonallisempaa, huolehtivampaa. Se antoi suurta henkistä tukea, joka on todella tärkeää näin suurten muutosten aikana.”

Miettiessään kulunutta vuotta työkokemusten lisäksi Ashwini pohtii, mitkä olivat hyviä kokemuksia, joiden ansiosta kaikki on mennyt niin hyvin. ”Pari päivää saapumisemme jälkeen tapasimme onneksemme muita intialaisia perheitä, joista tuli hyviä ystäviä. Olemme rakastaneet täällä oloa. Täällä on niin hiljaista, rauhallista ja kaunista. Ihmiset ovat ystävällisiä ja avuliaita. Minä haluaisin olla täällä pidempäänkin. Tämä on todella paras paikka kasvattaa lapsia. He saavat hyvän koulutuksen ja ovat onnellisia. Työn ja muun elämän välinen tasapaino on myös hyvä miehelleni.”

Avainsanat: , , ,