Expat kokemuksia – Jan Pacesa

Jan Pacesa muutti Suomeen elokuun alussa 2015 kotimaastaan Slovakiasta. Jan kertoi, että hänellä oli jo pidempään ollut ”ajatuksena työskennellä ulkomailla, kerätä uusia kokemuksia ja astua mukavuusalueen ulkopuolelle”. Kansainvälisestä työkokemuksesta olisi varmasti hyötyä tulevaisuudessa, ja se auttaisi valmistautumaan työelämän jatkuviin muutoksiin, hän mietti. Niinpä Jan alkoi katsastamaan mahdollisia oman alansa työpaikkoja ulkomailta; Suomi oli ykköstoiveena, koska Jan oli käynyt aikaisemmin lomamatkoilla Suomessa ja ihastunut maahan. Jan työskentelee Porvoossa Neste Jacobsilla sovellusinsinöörinä ja hän asuu Helsingissä, Sörnäisissä; työmatkat sujuvat mukavasti työantajan tarjoamalla bussikuljetuksella.

Jan kertoi, ettei ole kokenut suurempia kulttuurishokkeja, sillä elämänmeno Slovakiassa ja Suomessa on melko samanlaista. Hänen mielestään maiden välillä ei ole suuria kulttuurillisia eroja. Heti muuton jälkeen oli hieman haasteita uuden työn sekä asettautumisen kanssa, mutta Finland Relocationin tarjoaman avun myötä palaset loksahtelivat sujuvasti paikoilleen. Janin mielestä työnantajan tarjoamat relocation-palvelut asunnonhaussa, rekisteröinneissä sekä paikallisperehdytyksessä olivat iso apu alkutaipaleella, samoin hän arvostaa kovasti työnantajan tarjoamaa suomenkielen opetusta.

Alussa hän oli iltaisin väsynyt kaikesta uuden oppimisesta ja muutosta, mutta muutaman viikon jälkeen hän on tottunut uusiin vastuisiin ja velvollisuuksiin niin työ- kuin siviilielämässäkin. Jan oli positiivisesti yllättynyt, että kaikki muuttoon liittyvät käytännön asiat saatiin hoidettua kuntoon 1,5 päivässä, eikä häneltä mennyt työaikaa hukkaan. Jan muisteli, että rekisteröintien yhteydessä oli aika monta lomaketta täytettävänä, mutta niistä huolimatta viranomaisasiat sujuivat hyvin nopeasti.

Kun Janilta kysyttiin, mitkä ovat olleet kolme miellyttävintä kokemusta Suomessa asumisen aikana, hän vastasi, että oli aivan huippuhieno kokemus päästä vierailemaan suomalaisen ystävänsä kesämökillä loppukesästä. Saunominen, uiminen järvessä ja grillaaminen olivat viikonlopun mieluisia kohokohtia. Joka päiväsessä elämässä on Janin mielestä helppoa hoitaa asioita ja käydä kaupassa, kun kaikkialla selviää englanninkielellä. Janin mielestä ihmiset ovat olleet erittäin avuliaita, erityisesti kollegat töissä ovat tarjonneet heti apuansa kun on tarvittu.
Jan sanoi, ettei hän ole törmännyt mihinkään yllätyksiin ensimmäisten kuukausiensa aikana Suomessa, sillä hän oli jo vieraillut Suomessa neljä kertaa ennen kuin muutti töihin Suomeen sekä hän oli lukenut paljon Suomesta. Alun perin hän kiinnostui Suomesta jääkiekon puitteissa kun hän tapasi suomalaisia jääkiekkofaneja Bratislavan MM-kisoissa 2011. Tänä kesänä oli mukavaa kun kesä jatkui vielä elokuussa ja lämpötilatkin olivat melkein kuin kotimaassa.

Jan oli aloittanut suomenkielen opiskelut jo Slovakiassa ennen muuttoa ja hän käy nyt kerran viikossa työnantajan tarjoamilla suomenkielen tunneilla sekä opiskelee itsenäisesti omalla ajallaan. Jan sanoi, että ”hänen mielestään on erittäin tärkeää oppia maan kieltä sekä ymmärtää paikallista kulttuuria ja tapoja” – tämä auttaa integroitumaan paremmin paikalliseen elämään.

Janilla oli jo muutama suomalainen ystävä ennen kuin hän muutti Suomeen, mutta hänellä on silti tavoitteena olla sosiaalisesti aktiivinen ja laajentaa ystäväpiiriään. Helsingissä on useampia ulkomaalaisille tarkoitettuja ryhmiä, jotka tarjoavat tekemistä vapaa-ajalla, joten on helppoa löytää muita ulkomaalaisia, mutta suomalaisten ystävien löytämiseksi joutuu tekemään töitä.

Jan pitää kovasti nykyisestä työstään ja on suunnitellut jäävänsä Suomeen pitkäksi aikaa. Hänen mielestään suomalaisten tulisi olla ylpeitä modernista, tasa-arvoisesta maastaan sekä puhtaasta luonnosta ja kehittyneestä teknologiasta.

Avainsanat: