Expat kokemuksia – John Kelly

Tässä kuussa alkaa uusi haastattelusarjamme, jossa expatit jakavat kokemuksiaan Suomeen muutosta. Ensimmäinen haastateltavamme on John Kelly, pelisuunnittelu-manageri Irlannista.

John Kelly istahtaa seuraani, joviaali irlantilainen hymyilee kuten yleensä. John on töissä Roviolla pelisuunnittelu-managerina ja muutti Suomeen suhteellisen äskettäin ”Kolme kuukautta ja kolmetoista päivää” hän sanoo, laskien päiviä päässään. Tänä aikana hän on nähnyt ja kokenut paljon.

Suomalaisilla on maine introvertteinä, mutta Johnin kokemukset ovat olleet positiivisia ”Suomalaiset ovat kokemukseni mukaan toki ujoja. Kun heidän kanssaan pääsee keskustelemaan ja heidät oppii tuntemaan, he ovat kuitenkin itse asiassa lämpimiä ja ystävällisiä. Olen tutustunut useaan suomalaiseen tähän mennessä. Tapaamani ihmiset ovat avoimia ja mukavia. On ollut kivaa, kun he ovat mielellään lähteneet kanssani ulos, treffeille tai muuten vaan tekemään yhdessä jotakin. Kun keskustelu siirtyy arkipäivän kokemuksiin, innostuu John selvästi: ”Pärjään arkisissa askareissa ilman mitään ongelmia, ilman ainuttakaan. Mikä on mahtavaa! Suomalaiset ovat kielitaitoisia, ja uskon sen olevankin yksi Suomen merkittävimmistä kansainvälisistä eduista. Täällä on helppo tulla toimeen suomea taitamattomanakin.”

Keskustelukulttuuri on kuitenkin vaatinut hieman totuttelua. ”Suomalaiset ovat paljon uskaliaampia ja vähemmän poliittisesti korrekteja kuin odotin” John sanoo ”Suomalainen keskustelukulttuuri on paljon suorasukaisempaa ja -puheisempaa kuin monet muut kokemani. Kaikki kuitenkin osallistuvat siihen naureskellen ja hymyillen” hän naurahtaa.

Pääkaupunki on kokeneelle maailmanmatkaajalle mieleinen. ”Helsinkiin tutustuminen on ollut myös todella hauskaa. Kaupungissa on ehdottomasti mielenkiintoisia juttuja. Täällä on yllättävän hyvä musiikkiskene, mitä en osannut ollenkaan odottaa. Kaikki ei ollutkaan sitten heavy metal-musiikkia. Kukapa olisi arvannut!”

John on myös päässyt tutustumaan myös Suomen maaseutuun ja ihastunut siihen täysin ”Olin viettämässä kesää lähellä Turkua ja sen saaristoa, se oli todella kaunista. Mukava maaseutu, hyvät ajotiet, hyvää ruokaa, hyvää olutta, vähän kalastusta. Se oli todella, todella kivaa. Nautin siitä todella. En saanut kalaa, mutta hauskaa minulla oli.”

Muutto Suomeen ei ole kuitenkaan ollut täysin haasteeton. Alussa asiat sujuivat kuin tanssi. Yrityksen tarjoama relocation-tuki oli korvaamaton. ”Relocation-konsulttini turvin kaikki alun viranomaisasiat hoituivat helposti, prosessi vaikutti suoraviivaisen tehokkaalta ja supersimppeliltä. Kaikki oli taputeltu parissa päivässä. Byrokratian painajainen alkoi sen jälkeen, kun jouduin ottamaan itsenäisesti vastuun asioideni hoidosta. Voin vain kuvitella sen tuskan, minkä olisin joutunut kokemaan, jos olisin joutunut hoitamaan kaikki maahanmuuttoonkin liittyvät asioinnit itsekseni. Vaikka kaikki kyllä puhuvat kanssani englanniksi, ovat kaikki dokumentit usein suomeksi ja Google Translaten käännöksiin ei voi täysin luottaa. ”

John nauraa ääneen, kun pyydän häntä kertomaan kokemuksistaan hieman tarkemmin ”Odotin legendaarista skandinaavista tehokkuutta. Olen käynyt Ruotsissa, Norjassa ja nyt Suomessa ja olen huomannut, että te Pohjoismaissa olette onnistuneet rakentamaan hyvin ovelan tarun” John sanoo virnuillen.

Kaiken kaikkiaan John on kuitenkin hyvin tyytyväinen ” Vieraassa maassa asuminen on pitkän päälle uusine elämänkokemuksineen hyvin rikastuttavaa. Jokaisella expatilla on valituksensa siitä, miksi järjestelmä ei toimi niin kuin muissa maissa, joiden kanssa he ovat olleet tekemisissä. Tai miksi jokin tietty asia vaikuttaa ihan tyhmältä. Se on vain osa expattina olemista”.

John on kokenut muuttaja, jonka aiemmat muuttokokemukset ovat olleet positiivisia. Muutto Suomeen ylitti kuitenkin kaikki odotukset: ”FRS on paras relocation-palveluiden tarjoaja, jonka kanssa olen toiminut, ja olen toiminut eri palveluntarjoajien kanssa neljässä maassa. Minulla on yleensä ollut hyviä kokemuksia, mutta täällä kokemus oli yksinkertaisesti vain paras. Kaikki oli tullessani jo organisoitu, kaikki oli hoidettu, kaikki dokumentit ja hakemukset olivat oikein, ei ollut yhtään ylimääräistä juoksentelua, mitään ei tarvinnut tehdä kahdesti, kaikki vain sujui. Ja loppujen lopuksi, sitä minä hainkin. Kaikki hoidettiin ja pääsin aloittamaan työni ja elämäni Suomessa.”

Lopuksi kysyn, kuinka John vertaisi Suomea muihin maihin, joista pitää ja joissa voisi kuvitella asuvansa. ”Jos harkitsisin aloilleni asettumista tai perheen perustamista tai muuten vain haluaisin enemmän vakautta elämääni, näen Suomen listalla aivan huipulla. Laittaisin sen helposti neljän parhaan joukkoon, enkä haluaisi järjestää sitä nelikkoa.”

Avainsanat: ,