Expat kokemuksia – Lauren Bengston

Lauren Bengston muutti Virginiasta Suomeen marraskuussa 2016 miehensä Mattin ja heidän nuoren poikansa kanssa. Alun perin suunnitelmissa oli muutto Ruotsiin, mutta sitten suunnitelmat muuttuivat.

”Mattilla on ruotsalaiset sukujuuret, joten halusimme muuttaa sinne. Selvisi kuitenkin, että hän oli yhden sukupolven liian kaukaista sukua, joten emme voineet muuttaa sinne sukulaisuuden perusteella. Halusimme silti muuttaa Pohjoismaihin, ja Matt oli jo suuri Unity-pohjaisten pelien fani ennestään, joten hän haki ja sai työpaikan sieltä. Periaatteessa koko muuttoprosessi tapahtui kahdessa kuukaudessa.

Lauren ja Matt päätyivät Suomeen myös elämänlaadun takia: ”Eniten odotimme parempaa työn ja vapaa-ajan tasapainoa, mahdollisuutta lomiin ja aikaa perheellemme”.

Lauren on ollut kotiäiti Suomessa, mutta on valmis siirtymään taas työelämään. Hän on elävä esimerkki mukana muuttavien puolisoiden haasteista. Työllistyminen onkin ollut suurimpia haasteita hänen asettumiselleen. ”Minulla on tutkinto graafisesta suunnittelusta ja olen toiminut graafisena suunnittelijana ennen poikani syntymää. Olen aloittanut työnhaun jälleen, mutta jos se oli vaikeaa Yhdysvalloissa… Suomessa se on vielä vaikeampaa”, hän sanoo ja nauraa.

Vaikka Suomella on maine korkean verotuksen maana, oli tämä realiteetti Bengstoneille silti yllätys. ”Tiesimme tietysti, että verotus on täällä korkeampi ja että veroille saa paljon vastinetta, kuten esimerkiksi julkisen terveydenhuollon ja koulutuksen, mutta ensimmäisen palkkakuitin saapuessa olimme silti yllättyneitä verojen määrästä.”

Toinen yllätys oli suomalaisten henkilökohtaisen tilan määritelmä. ”Minulle kerrottiin, että suomalaiset arvostavat henkilökohtaista tilaansa. Minusta on hieman ristiriitaista, että suomalaiset toisaalta pitävät tästä tilastaan, mutta hissiin tungetaan kolmen lastenkärryn kanssa niin, että ihmiset ovat kuin sardiinipurkissa. Se oli minusta aika hassua.”

Lauren neuvoo ihmisiä olemaan hyvin valmistautuneita ennen muuttopäätöksen tekemistä. ”Se tulee maksamaan paljon enemmän kuin luulet! Vaikka kuvittelisit säästäväsi kuinka paljon rahaa tahansa myymällä huonekalusi ja ostamalla täällä uudet, älä tee sitä. Laivaa huonekalusi tänne. Säästyt niin paljolta stressiltä! Koimme myös pienen kulttuurishokin, mutta olen saanut uusia ystäviä – enemmän ystäviä itse asiassa muutettuani tänne.”

Hänellä on myös muutama sana yrityksille. ”Paikallinen tuki oli meille avainasemassa. Uskon, että jos meidät oltaisiin vain palkattu tänne ilman tukea kuten osa ystävistämme, en usko että muutos olisi ollut kovin helppo. Saimme apua pankkitilimme ja henkilöturvatunnustemme kanssa, konsulttimme puhui…en edes tiedä kuinka monen ihmisen kanssa suomeksi meidän puolestamme. Saimme apua kaikkien asettumiseemme liittyvien asioiden hoitamisessa. Se oli mittaamattoman arvokasta. On myös erittäin tärkeää keskustella Suomeen muuttavan ulkomaalaisen kanssa elinkustannuksista ja hintatasosta jo rekrytointiprosessin aikana, mitä aiemmin sen parempi.” Tämä viimeinen kommentti eritoten on yrityksille arvokas, sillä se on usein suuri aukko rekrytointiprosessissa. Se voi johtaa ennenaikaiseen paluuseen, joka aiheuttaa suuria kustannuksia työnantajalle. Onneksi tämä ei ole välitön riski Laurenin ja Mattin tapauksessa.

”Elämä täällä on hyvää, me sopeudumme!” hän sanoo hymyillen.

 

Lue lisää Suomeen muuttaneiden kokemuksia täältä!

Avainsanat: , ,