Expat kokemuksia – Lawrence Teo

Tällä kertaa Suomen kokemuksistaan kertoo singaporelainen Lawrence Teo, 46. Hän työskentelee yhdessä maailman johtavista kodin sisustusalan yrityksistä ja muutti Suomeen vaimonsa ja pienen poikansa kanssa. Syiksi hän kertoo paitsi hyvän työtarjouksen myös mahdollisuuden päästä asumaan uudessa maassa ja kulttuurissa.

Teon perhe on asunut Suomessa kaksi kuukautta ja heidän kokemuksensa ovat olleet erittäin myönteisiä ”Ensimmäiset kaksi kuukautta ovat olleet todella positiivisia. Palvelu on hyvää ja ihmisten kanssa on helppo tulla toimeen.” Suomalainen vaatimattomuus on tullut myös tutuksi ”Suomalaiset ovat liian vaatimattomia. Kaikki toimii”.

Lawrencen mielestä Suomessa on paljon hyvää: ”Kaikki puhuvat englantia, ja ihmiset ovat ystävällisiä ja auttavaisia”. Perhe on nauttinut myös säästä ”Kesä oli upea ja syksy on ollut miellyttävän leuto”.

Suomessa on ollut myös suuria yllätyksiä ”Mikään, mitä olen lukenut suomalaisista, ei pidä paikkaansa.” Lawrence tarkentaa tätä toteamalla, että ”Suomalaisia kuvataan usein epäystävällisiksi ja sulkeutuneiksi. Se ei pidä paikkansa. Ehkä jotkut vanhemmat ihmiset ovat hieman sulkeutuneita, mutta nuoret eivät”. Muut yllätykset ovat olleet konkreettisempia ja arkipäiväisempiä ”Meille on ollut yllättävän vaikeaa löytää ruokakaupasta marinoimatonta kanaa!” Lawrence muun muassa toteaa.
Myös uuden kulttuurin erikoisia tapoja on mielenkiintoista tarkkailla ”Tapa, jolla suomalaiset viettävät itsenäisyyspäiväänsä, on yllättävä ja hauska. Suomalaiset katsovat televisiosta tuntikausia kun presidentti kättelee vieraita. Tällaiset yksityiskohdat tekevät Suomesta ainutlaatuisen!”.

Vaikka Suomi on ollut miellyttävä kokemus, Lawrencen perheen on ollut hieman vaikea löytää lastentavaraliikettä, jossa olisi tarpeeksi iso valikoima. ”Tällä hetkellä suurin haaste on tukea poikaamme, joka opettelee ryömimään ja kävelemään”.

Relocation-prosessin jälkeen Lawrence on sitä mieltä, että ”Ilman apua erityisesti asumisluvan hakeminen olisi ollut vaikeaa. Myös asunnon löytäminen olisi ollut merkittävä haaste”. Hänen mielestään FRS:n palvelut ovat erittäin tarpeelliset ”Ammattilaisen tuki oli erittäin hyvä, hyödyllinen ja tehokas apu. Se on todella tarpeellinen palvelu työnantajille ja työntekijöille.”

Avainsanat: ,