Relokaatio pandemian aikana – New Yorkista Helsinkiin

Millaista on muuttaa New Yorkista Helsinkiin koronaviruspandemian aikana? Nitin ja Layna kertovat kotiutumisestaan Suomeen poikkeuksellisessa tilanteessa.

Relokaatio pandemian aikana

Nitin Sawhney ja Layna Roberts muuttivat Helsinkiin, kun Nitinille tarjottiin professuuria Aalto-yliopistosta. Muutto ulkomaille tuntui luonnolliselta, sillä molemmat olivat asuneet Yhdysvaltoja ennen useissa eri maissa. Suomi valikoitui muiden vaihtoehtojen joukosta erityisesti hyvän yliopiston vuoksi, ja Nitin oli myös pitänyt Helsingistä vierailtuaan siellä aiemmin. Laynan työ elokuvateollisuudessa vaikeutti päätöstä lähteä New Yorkista, mutta Helsingissä vierailtuaan hänkin vakuuttui ja aikoo jatkaa uraansa täällä.

Nitinin ja Laynan oli tarkoitus muuttaa Suomeen vasta myöhemmin keväällä, mutta koronatilanteen vuoksi he siirsivät lentonsa päästäkseen muuttamaan juuri ennen rajojen sulkemista. Niinpä he joutuivat pakkaamaan kaiken hyvin nopeasti, ja muutama päivä oli hyvin hektistä. Koronatilanne aiheutti myös paljon epävarmuutta siitä, miten kaikki toimii poikkeustilanteessa. Kaikkien Suomeen saapuvien tavoin Nitin ja Layna joutuivat kahden viikon karanteeniin, jonka aikana oli epävarmaa, miten viranomaisasioinnit hoidetaan. Esimerkiksi pankkitilin avaaminen ja puhelinliittymän saaminen viivästyivät karanteenin vuoksi.

Kuva: Nitin ja Layna

Loppujen lopuksi kaikki sujui kuitenkin hyvin relokaatiopalveluiden ansiosta. ”Aluksi kun työnantajani kertoi, että saamme relokaatioapua, ajattelin pärjäävämme kyllä ilmankin, sillä olemme todella itsenäisiä ja tottuneet muuttamaan. Apu osoittautui kuitenkin todella arvokkaaksi ja ratkaisevan tärkeäksi erityisesti koronan aiheuttamien muutosten vuoksi. FRS auttoi jo ennen saapumistamme lähettämällä paljon taustatietoa ja asiakirjoja, ja saavuimme Suomeen luottavaisin mielin, sillä tiesimme heidän auttavan jokaisessa relokaation vaiheessa”, Nitin kertoo.

Erityisen tärkeää apu oli henkilökorttien, verokorttien, pankkiasioiden ja muiden rekisteröintien kanssa: ”Nämä asiat ovat monimutkaisia ja olisivat vaatineet meiltä paljon selvittelyä, mikä olisi vienyt aikaa. Relokaatiokonsulttimme teki paljon hyväksemme: hän teki suunnitelmat ja aikataulut, puhui kanssamme usein puhelimessa, lähetti sähköpostilla hyödyllistä tietoa ja oli mukana auttamassa viranomaisrekisteröinneissä. Tällainen henkilökohtainen tuki oli todella hyödyllistä meille molemmille.”

Ensivaikutelmat Suomesta

Koronatilanteen aiheuttamista haasteista huolimatta pariskunta on kotiutunut Suomeen hyvin. Heidän mukaansa suurin yllätys on ollut se, että relokaatio onnistui pandemiatilanteessakin todella sujuvasti FRS:n avun ansiosta. He ovat myös vaikuttuneita siitä, kuinka Suomessa kaikki tuntuu toimivan tehokkaasti ja järjestelmällisesti, ja ihmiset tekevät parhaansa auttaakseen. Käsitys suomalaisista varautuneina ja kylminä ei Nitinin ja Laynan mukaan pidä paikkaansa. ”Suomalaisten sanotaan olevan hyvin pidättyväisiä, mutta kaikki ovat olleet todella kilttejä ja ystävällisiä meitä kohtaan, hyvin avuliaita ja ymmärtäväisiä. He haluavat saada meidät tuntemaan itsemme tervetulleiksi. Suomi on ollut meille fantastinen.”

Nitin ja Layna viihtyvät hyvin uudessa kotikaupungissaan. Vaikka Helsingissäkin monet palvelut ovat suljettuina, on ruokaostosten ja muiden perusasioiden hoitaminen sujunut yllättävänkin helposti. ”Pandemia ei näy Helsingissä yhtä paljon kuin New Yorkissa, ja rajoituksista huolimatta kaikki tuntuu silti toimivan. Vaikka ihmiset tottelevat rajoituksia ja ovat varovaisia, eivät he vaikuta panikoivan, vaan kaikki on rauhallista ja tyyntä. New Yorkissa on jouduttu ottamaan käyttöön ankarampia sääntöjä, mutta täällä ihmiset vaikuttavat ottavan itse vastuuta; ehkä se on tyypillistä pohjoismaalaisille.”

Kuva: Nitin ja Layna

He ovat myös hyvin tyytyväisiä, että saapuivat juuri tähän aikaan vuodesta, kun ilma lämpenee ja päivät ovat pitkiä ja aurinkoisia. He lenkkeilevät ja pyöräilevät mielellään, mihin Helsinki tarjoaa hyvät puitteet. ”Kaupunki on rakennettu todella hyvin ja kulkeminen paikasta toiseen on helppoa. Muutkin Suomessa vaikuttavat käyttävän tämän ajan viettääkseen enemmän aikaa ulkona, ja lenkkeilijöitä näkyy paljon. Ihmiset pitävät kyllä etäisyyttä, mutta vaikuttavat silti tyytyväisiltä eivätkä niin rajoitetuilta.”

Kaiken kaikkiaan Nitin ja Layna ovat onnellisia että pääsivät muuttamaan Suomeen juuri nyt, ja uskovat tämän erityisen ajan jäävän heidän mieliinsä. Muille samankaltaisessa tilanteessa Suomeen muuttaville he antavat neuvon: “Luota prosessiin ja sinua auttaviin ihmisiin, lopulta kaikki sujuu hyvin ja joka tilanteeseen löytyy ratkaisu.”

 

Lisätietoa:

Palvelumme Suomeen muuttaville asiantuntijoille

 

Avainsanat: ,