Relokaatio Ruotsista Suomeen pandemian aikana

Isosta-Britanniasta kotoisin oleva Jamie muutti Tukholmasta Helsinkiin hänen työtehtävänsä siirtyessä finanssialan yrityksen sisällä eri toimipisteeseen. Jamie on asunut useissa maissa, ja muuttaminen Ruotsista Suomeen vaikutti suhteellisen yksinkertaiselta maiden läheisyyden ja monien yhtäläisyyksien vuoksi. Helpolta vaikuttanut muutto vaikeutui kuitenkin huomattavasti koronavirusepidemian vaikutusten myötä.

Relokaatio Ruotsista Suomeen

Jamie oli tehnyt päätöksen Suomeen muutosta jo viime vuonna, ja maaliskuussa kaikki oli jo valmista muuttoa varten: asunto oli hankittu, lennot ostettu ja tavaroiden muutto järjestetty. Suomen rajojen sulkeutuminen kuitenkin muutti tilanteen: lennot piti siirtää ja tavaroiden muutto järjestellä uudelleen, mikä ei ollut ongelmatonta myös muuttofirmojen muuttaessa aikataulujaan.

Relokaatioasiantuntijan apu tuli Jamien mukaan haastavassa tilanteessa todella tarpeeseen. ”FRS:n relokaatiokonsultti piti minut ajan tasalla Suomen viranomaisten ohjeista ja rajoituksista, ja selvitti mitä ne tarkoittivat käytännössä juuri minun tilanteessani. Erityisen tärkeää oli saada todella selkeät neuvot siitä, mitä asiakirjoja tarvitsemme rajalla päästäksemme Suomeen.”

Suomeen saavuttuaan Jamie ja hänen puolisonsa olivat kaksi viikkoa karanteenissa, eivätkä saaneet tavata edes heidän huonekalujaan muuttavia työntekijöitä. Niinpä tavaroiden muutto uuteen asuntoon piti hoitaa ennen heidän saapumistaan, ja relokaatiokonsultti oli asunnolla vastaanottamassa muuttotyöntekijät.

”Relokaatiokonsulttimme organisoi koko muuton, ilman häntä emme olisi päässeet muuttamaan. Hän myös löysi meille täydellisen asunnon, vaikka emme itse päässeet Suomeen asuntonäyttöön. Meitä jännitti muuttaa asuntoon, jota emme olleet nähneet, mutta se olikin vielä parempi kuin olimme osanneet odottaa.”

Jamie on kiitollinen relokaatiokonsultilta saamastaan jatkuvasta tuesta Suomeen muutettuaan. ”Hän neuvoi kuinka tehdä elämästä niin helppoa kuin se näissä olosuhteissa on mahdollista. Hän esimerkiksi neuvoi, mistä kannattaa tilata ruokaostokset kotiin karanteenin aikana, ja auttoi järjestämään puhelinliittymät ja muut sopimukset. Myös veroasiat ja rekisteröinnit saatiin hänen ansiostaan hoidettua sujuvasti.”

Viihtyminen Helsingissä

Koronaepidemia on toki vaikuttanut myös elämään Helsingissä. Jamie tekee nyt pääosin etätöitä, ja rajoitusten vuoksi vapaa-ajan vaihtoehdotkin ovat vähentyneet. ”Uuteen kaupunkiin muuttaessa on mukava tavata uusia ihmisiä – se auttaa tutustumaan paremmin kaupunkiin ja paikalliseen kulttuuriin. Nyt uusien ihmisten tapaaminen on rajoitetumpaa, joten emme ole vielä päässeet tutustumaan kulttuuriin niin hyvin.”

Jamie on kuitenkin viihtynyt Helsingissä hyvin. ”Tiesin, että Helsinki on mukava kaupunki, mutta olen silti positiivisesti yllättynyt. Tämä on todella kaunis kaupunki, ja täällä on yllättävän paljon nähtävää ja tekemistä, vaikka moni paikka on kiinni. Itse asiassa ravintoloiden ja muiden kohteiden ollessa kiinni, täytyy nähdä enemmän vaivaa löytääkseen tekemistä, ja tulee nähtyä uusia kohteita, joissa ei ehkä olisi muuten käynyt.” Erityisesti hyvät ulkoilumahdollisuudet, kuten lenkkeilyreitit meren rannalla, ovat tehneet Jamieen vaikutuksen.

Tukholmaan verrattuna Helsinki on toki pienempi kaupunki, mutta Jamien mukaan täälläkin on kaikki tarpeellinen, eikä kaupunki tunnu yhtään liian pieneltä. Suomen ja Ruotsin erilaiset koronarajoitukset ovat toki näkyneet kaupunkikuvassa. ”Saavuimme Helsinkiin päivänä, jolloin ravintolat suljettiin, joten tietysti täällä oli paljon hiljaisempaa kuin Tukholmassa. Ero ei kuitenkaan ole kovin suuri, sillä myös Ruotsissa ihmiset noudattavat suosituksia ja pysyttelevät enimmäkseen kotona.”

Kaiken kaikkiaan Jamie on tyytyväinen päätökseensä muuttaa Suomeen juuri nyt. ”Täällä on todella hyvä asua. Odotamme vain sitä, tilanne normalisoituu ja pääsemme tutustumaan paikkoihin vielä paremmin.”

 

Lisätietoa:

Palvelumme Suomessa

 

Otathan yhteyttä, mikäli tarvitset apua työntekijöidenne muutossa Suomeen tai Suomesta ulkomaille.

Avainsanat: , ,