Expat kokemuksia – Shama Goel

”Kaikki nämä huonekalut ja rakkaat esineet, jotka ovat kulkeutuneet olohuoneeseemme elämän varrella ja joihin liittyy niin paljon muistoja”, Shama Goel huokaa tyytyväisenä sohvallaan, ”nämä saavat tämän asunnon tuntumaan kodilta.”

Shama oli ennen Singaporesta Suomeen muuttoaan huolissaan etenkin sopivan asunnon löytymisestä. Hänen miehensä Sanjay Goel on työskennellyt Nokian palveluksessa pitkään, käynyt Suomessa työmatkoilla lukuisia kertoja, ja varoitellut, että Suomessa asunnot eivät ole ihan niin tilavia kuin mihin he ovat tottuneet. Joistakin huonekaluista olisi kenties hankkiuduttava eroon.

Goelin pariskunta kävi viime keväänä etukäteisvierailulla tutustumassa Helsingin seutuun ja etsimässä sopivaa asuntoa. Vuokramarkkinoiden pienuudesta huolimatta erilaisia vaihtoehtoja nähtiin runsaasti, kunnes ihan viimeinen asuntonäyttö tuotti täysosuman. Kalusteet tosiaan sopivat sinne mainiosti ja näyttävät aivan siltä, kuin ne olisi varta vasten valmistettu tätä asuntoa varten. Shama kiittelee vuolaasti, kuinka FRS:n konsultti ymmärsi heti ensimmäisestä päivästä lähtien heidän tarpeensa, oli kärsivällinen ja lievitti heidän muuttoon liittyviä pelkojaan. ”Jos emme olisi löytäneet mukavaa kotia, meillä olisi nyt kiire muuttaa pois. Sen sijaan saamme nyt keskittyä nauttimaan siitä, millaisia erilaisia kokemuksia Suomessa asuminen meille tarjoaa”, Shama toteaa hyvillään katsellen ikkunasta ulos syksyistä ruska- ja merimaisemaa. Varatoimitusjohtajana toimivan Sanjayn työnkuvaan kuuluu runsasta matkustelua, ja siten on tärkeää, että rouvalla on kaikki hyvin kotona.

Shama omaa hyvin positiivisen asenteen ja on asennoitunut siihen, että jokainen paikka on erilainen, tarjoten erilaisia kokemuksia. Siitä huolimatta hän toivoisi työnantajien järjestävän ulkomaankomennuksille lähteville työntekijöilleen sekä näiden perheille kulttuurivalmennusta. Hänen toivoo oppivansa ymmärtämään paremmin paikallista kulttuuria ja arvomaailmaa sekä miten paikalliset ajattelevat ja hahmottavat asioita.

Muutaman kuukauden Suomessa asumisen perusteella kokemukset ja yllätykset ovat olleet lähinnä positiivisia. ”Kyllä, onhan täällä toki erilaista, mutta kaikki ihmiset puhuvat englantia ja ovat halukkaita auttamaan pyydettäessä”, Shama kertoo kokemuksistaan. ”Hieman useammassa paikassa kyllä voitaisiin entistä paremmin varautua ulkomaalaisiin asiakkaisiin”, hän huomauttaa kertoen miehensä yrityksistä saada autoaan ulos parkkihallista, jonka ovi oli lukossa. Erityisen mielissään hän on ollut huomatessaan, että kasvisruokaa saa kaikista ravintoloista ja että paikalliset kasvikset ovat hyvälaatuisin ja maukkaita.

Hieman pelonsekaisin tuntein hän odottaa talvea, josta monet ovat häntä varoitelleet. Toistaiseksi Suomen sää on näyttänyt vain parhaita puoliaan. Ennen kuin päästään nauttimaan kotitekoista intialaista lounasta, hän toteaa täydestä sydämestään: ”Olemme todella onnellisia.”

Avainsanat: ,