Kevään 2018 oleskelulupamuutokset

Yrittäjien oleskeluluvat

Edellisessä blogikirjoituksessa kerroimme uudesta kasvuyrittäjän oleskeluluvasta, joka koskee ns. startup yrittäjiä. Yrittäjän oleskelulupaa puolestaan voivat hakea sekä toiminimiyrittäjät että osakeyhtiöyrittäjät. Ennen uudistusta, osakeyhtiöyrittäjät hakivat työntekijän oleskelulupaa ja toiminimiyrittäjät elinkeinonharjoittajan oleskelulupaa. Yrittäjille on siis 1.4.2018 alkaen olemassa kaksi eri oleskelulupatyyppiä: kasvuyrittäjän ja yrittäjän oleskelulupa.

 

Asiantuntijaluvat heti jopa kahdeksi vuodeksi

Muutoksia on tapahtunut myös asiantuntijalupien osalta. Aikaisemmin asiantuntijan ensimmäinen oleskelulupa on voitu lähtökohtaisesti myöntää korkeintaan vuodeksi, nykyään sen voi saada suoraan jopa kahdeksi vuodeksi. Tämän lisäksi myös asiantuntijan perheenjäsenet voivat saada luvat kahdeksi vuodeksi, kuitenkin korkeintaan samalle ajalle kuin päähakijan lupa myönnetään. Muutos pienentää asiantuntijaluvan ja EU sinisen kortin eroja entisestään. Jotta kahden vuoden ensimmäinen lupa voitaisiin myöntää, edellytyksiin kuuluu mm. jatkuva tai vähintään kaksi vuotta voimassa oleva työsuhde.

 

Jatkoluvat tulevaisuudessa sähköisesti

Maahanmuuttovirasto (Migri) pyrkii siirtämään jatkolupahakemukset sähköisiksi. Toistaiseksi jatkolupaa hakevan on asioitava viraston toimipisteessä paikan päällä tunnistautumassa vaikka sormenjälkiä ei kaikilta enää oteta uudelleen. Migrin asiankäsittelyjärjestelmää uusitaan parhaillaan, jotta jatkossa suomalaisten pankkien verkkopankkitunnuksilla, kansalaisvarmenteella tai mobiilivarmenteella sähköiseen asiointiin kirjautuneiden hakijoiden ei yleensä tarvitsisi käydä palvelupisteessä lainkaan.

 

Muutoksia luvassa EU:n ulkopuolelta tulevien opiskelijoiden ja tutkijoiden oleskelulupiin

Muutoksia on myös tulossa opiskelijoiden ja tutkijoiden lupiin.  Maaliskuussa eduskuntaan eteni lakiesitys koskien EU:n direktiiviä, joka liittyy EU:n ulkopuolisten maiden kansalaisten maahantulon ja oleskelun edellytyksiin, kun kyseessä on opiskelu, tutkimus, työharjoittelu ja vapaaehtoistyö. Tämän seurauksena ulkomaalaislaista kumottaisiin kyseisen direktiivin kanssa päällekkäinen sääntely.

Lakiesityksessä käsitellään muun muassa oleskelulupien lajeja (jatkuva vs. tilapäinen) sekä ensimmäisten lupien pituuksia. Tulevaisuudessa tutkijat saisivat jatkuvan oleskeluluvan ja ensimmäinen lupa voisi olla voimassa jopa kaksi vuotta. Tämän jälkeen jatkoluvan voisi saada neljäksi vuodeksi. Opiskelijat puolestaan saisivat tilapäisen oleskeluluvan kahdeksi vuodeksi, ja tähän voisi hakea kahden vuoden jatkolupaa.

Sekä opiskelijat että tutkijat voisivat saada opintojen/tutkimuksen suorittamisen jälkeen oleskeluluvan työnhakua ja yritystoiminnan aloittamista varten vuodeksi. Lakimuutokset tukevat yleistä kehityssuuntaa ja kannustavat yrittäjyyttä. Direktiivin tavoite on saada mahdollisimman moni EU maassa tutkintonsa suorittanut jäämään EU:n alueelle työhön.

Muutoksia ei ole näillä näkymin tulossa ulkomaalaisten opiskelijoiden työskentelyoikeuteen opiskelun aikana. Lisäksi työharjoittelua koskeva sääntely siirtyisi ulkomaalaislaista kokonaan uuteen lakiin.

Muutoksien on tarkoitus tulla voimaan 15.5.2018.

 

Tarvitsetko apua työntekijöiden lupa-asioissa tai muutossa Suomeen? Ota yhteyttä!

 

Avainsanat: ,