Liikkuvuuden asiantuntija puhuu

Johanna on liikkuvuuden asiantuntija suuressa yrityksessä, jossa hän vastaa yrityksen ulkoisten liikkuvuuspalveluiden asioista useissa Euroopan maissa. Hänen työpaikallaan kansainvälisen liikkuvuuden palvelut ja ulkoinen apu on otettu käyttöön vasta melko hiljattain.

”Käynnistimme nämä aloitteet viime vuonna, eikä niiden kanssa toimi muut kuin minä ja osa rekrytoijista. Tästä syystä meillä on vähän sisäistä epävarmuutta (liikkuvuuspalveluiden suhteen). Kun palkkaamme jonkun Pohjoismaiden ulkopuolelta, hän tarvitsee usein paljon uutta informaatiota, eivätkä rekrytoijat ja johtajat osaa aina vastata kaikkeen.”

Odotusten hallinta on avainasemassa onnistuneen kansainvälisen muuten suhteen, kuten Johanna hyvin tietää. ”Relocation-palvelut voivat tuoda paljon arvoa tähän osaan rekrytointiprosessia. Kandidaatit voivat käsitellä ainoastaan rajatun määrän uutta tietoa kerrallaan ja meiltä saatava tieto yrityksestä ja tehtävistä on musertava. Heillä voi olla myös henkilökohtaisia kysymyksiä ja asioita, joita he eivät ehkä halua jakaa meidän kanssamme, sillä olemme heidän työnantajansa. Näissä asioissa heitä tukeva ulkoinen partneri on todella hyödyllinen.”

Johannan työnantaja palkkaa ihmisiä kaikkialle Pohjoismaihin sekä Itä-Eurooppaan ja tarjoaa samanlaisia tukipalveluita heille kaikille. Lopullinen päätäntävalta on johtajilla, mutta Johanna sekä hänen tiiminsä rohkaisevat heitä käyttämään tukipalveluita. ”Maahanmuutto, asuminen, paikallisrekisteröinnit, asettumispalvelut, nämä ovat kaikki todella tärkeää hoitaa oikein, jotta työntekijä pääsee töihin nopeasti ja tehokkaasti”, hän sanoo.

Vaikka Johanna onkin ruotsalainen, on hänellä positiivinen kuva suomalaisista. ”Olen tehnyt töitä suomalaisten kanssa 10 vuotta, tukenut heitä ja työskennellyt heidän kanssaan. Pidän heidän luonteestaan, he ovat hyvin mutkattomia ja selkeitä. Yleisesti ottaen, kun työskentelet pohjoismaalaisten kanssa tulet huomaamaan, että me olemme oikeastaan hyvin erilaisia.” Kysyttäessä Suomen ja Ruotsin eroista, Johanna pysähtyy hetkeksi miettimään. ”Suomi ei ole ehkä yhtä kansainvälinen kuin muut Pohjoismaat, Suomessa on hyvin suomalaista. Mutta minä olen ruotsalainen, joten sopeudun sinne hyvin. Suomi on myös todella kaunis maa, vesi ja saaristo ja kaikki. Tietenkin, Suomi on myös paljon nuorempi maa kuin Ruotsi tai Tanska, joka näkyy myös.”

Kysyttäessä tavoista, joilla he houkuttelevat osaajia Suomeen, Johanna hiljenee taas hetkeksi ajattelemaan. ”Tuo on oikeastaan hyvä kysymys ja yksi alue, jossa meillä on ehdottomasti parantamisen varaa. Rekrytoijat keskittyvät enemmän työhön myydessään tehtävää kandidaateille, rooliin ja etuihin ja sellaisiin, enemmän kuin työn ja vapaa-ajan tasapainoon tai muihin Suomen tarjoamiin asioihin. Emme voi luottaa pelkästään brändimme arvoon ja milleniaalit sekä heitä seuraava sukupolvi ovat enenevissä määrin kiinnostuneita ”pehmeämmistä” arvoista, kuten ympäristöstä, sukupuolten tasa-arvosta ja sellaisista.” Johannan onneksi Suomen markkinointi näillä asioilla ei ole vaikeaa, olemmehan jatkuvasti maailman parhaiden joukossa kaikilla mittareilla.

Johannan työnantajan kaltaiset yritykset ovat usein todella hyviä myydessään tehtäviä sekä onboardingissa, mutta eivät pärjää yhtä hyvin muissa asioissa. Etenkin työn ulkopuolisen elämän haasteet ovat usein sokkokohta. Onneksi Johanna ja hänen kaltaisensa osaajien kanssa toimivat ammattilaiset tunnistavat, että ollakseen tehokas toimistolla, on uuden työntekijän asioiden oltava kunnossa työpaikan ulkopuolellakin.

Tarvitseeko yrityksesi apua kansainväliseen liikkuvuuteen liittyen? Ota yhteyttä!

 

Lue lisää:

Mitä asiakasyrityksemme sanovat meistä?

Avainsanat: , ,