Maailman onnellisin maa ja poikkeustilanne

YK:n onnellisuusraportin mukaan Suomi on maailman onnellisin maa – jo kolmatta vuotta peräkkäin. Kuinka tämä näkyy kansainvälisen pandemian aikana?

Vuonna 2018 Suomi nousi maailman onnellisimmaksi maaksi, ja pohdimme blogissamme tämän merkitystä Suomeen muuttavien työntekijöiden kannalta. Tänä vuonna Suomi on onnellisuuslistauksen kärjessä jo kolmatta vuotta peräkkäin, ja tilanne maailmalla on hyvin erilainen kuin kaksi vuotta sitten. Samat vahvuudet, jotka tekevät Suomesta maailman onnellisimman maan, voivat kuitenkin auttaa myös koronakriisistä selviytymisessä.

YK:n onnellisuusraportissa onnellisuutta on mitattu kuuden hyvinvointiin vaikuttavan tekijän avulla, joita ovat bruttokansantuote, sosiaaliset tukiverkostot, eliniänodote, anteliaisuus, valinnanvapaus ja korruption määrä. Suomen lisäksi muutkin pohjoismaat ovat kymmenen onnellisimman maan joukossa.

Raportin mukaan yksi syy pohjoismaiden menestymiseen on kansalaisten luottamus toisiinsa ja julkisiin instituutioihin. Tällaiset yhteiskunnat ovat usein joustavampia ja palautuvat pandemian kaltaisesta kriisistä nopeammin. Korkean luottamuksen maissa ihmiset pyrkivät luonnostaan yhteistyöhön korjatakseen kriisin aiheuttamat vauriot.

Suomessa ihminen voi luottaa saavansa apua sitä tarvitessaan. Korkealaatuinen julkinen terveydenhuolto on kaikkien saatavilla, ja pandemiaan on varauduttu suhteellisen hyvin. Kattavan sosiaaliturvajärjestelmän ansiosta Suomessa asuvat saavat tukea myös esimerkiksi työttömyyden kohdatessa.

Koronavirus aiheuttaa haasteita jokaiselle valtiolle. Suomella on kuitenkin mahdollisuus näyttää vahvuutensa kriisistä selviämisessä ja pysyä maailman onnellisimpana maana myös tulevina vuosina.

 

Lue lisää:

World Happiness Report 2020

Muutto maailman onnellisimpaan maahan

Ulkomaalaisten asiantuntijoiden kokemuksia Suomeen muutosta

 

Avainsanat: , ,