Millaista on relokaatiokonsultin työ?

Pirjo Koskivirta on toiminut FRS:n relokaatiokonsulttina jo lähes 14 vuotta. Haastattelussamme hän kertoo, millaista relokaatiokonsultin työ on.

Omat kokemukset saivat kiinnostumaan relokaatioalasta

Pirjo tutustui relokaatiopalveluihin asuessaan itse ulkomailla yhteensä 17 vuotta. Tuona aikana hän ehti asua jopa kuudessa eri maassa: Saksassa, Belgiassa, Singaporessa, Thaimaassa, Englannissa ja Hollannissa.

”Saimme relokaatioapua lähes kaikissa maissa, joissa asuimme. Aluksi ajattelimme, että pärjäämme kyllä itsenäisestikin, mutta relokaatiopalveluista olikin valtavasti apua. Varsinkin muuttaessamme pienten lasten ja koirien kanssa oli helppoa, kun meidän tarvitsi vain kertoa toiveemme relokaatiokonsultille, joka sitten toteutti ne. Se säästi aikaa ja vaivaa, kun ei tarvinnut ottaa itse selvää jokaisen maan käytänteistä.”

Muutettuaan takaisin Suomeen Pirjo kuuli tuttavaltaan FRS:stä ja alkoi työskennellä relokaatiokonsulttina. ”Halusin jatkaa työskentelyä kansainvälisessä ympäristössä myös Suomessa. Olin saanut kokemusta relokaatiopalveluista asiakkaan näkökulmasta ja huomannut, kuinka hyödyllisiä palvelut ovat.”

Monipuolinen työ

Relokaatiokonsultin työssä jokainen päivä on erilainen. Samana päivänä saattaa olla niin toimistotyötä kuin erilaisia asiakastapaamisiakin. Työhön kuuluu esimerkiksi rekisteröintikäyntejä, asuntonäyttöjä ja muuttotarkastuksia asiakkaan kanssa sekä etäpalavereita, puheluita ja sähköpostiviestittelyä vielä kotimaassaan olevien asiakkaiden kanssa. Jotkut ajat ovat kiireisempiä kuin toiset, tyypillisesti esimerkiksi tammi- ja elokuu ovat lapsiperheille suosittuja muuttokuukausia koulujen aloituksen vuoksi.

Monipuolisten tehtävien lisäksi jokaisesta päivästä tekee erilaisen myös se, että jokainen asiakascase on erilainen. Jotkut muuttavat Suomeen yksin, toiset puolison, lasten ja lemmikkien kanssa. Perheillä voi olla hyvin erilaisia tarpeita niin harrastuksiin, kouluihin kuin asumiseenkin liittyen. Osa asiakkaista on asunut jo useissa maissa, osa taas ei ole koskaan käynyt kotimaansa ulkopuolella. Asiakkaita tulee myös eri puolilta maailmaa, joten eroja on niin maahanmuuttoprosesseissa kuin kulttuureissakin.

Iso osa työtä on asiakkaiden kysymyksiin vastailu sekä ennen että jälkeen Suomeen saapumisen. ”Asiakkaat saattavat kysyä ihan mitä tahansa. Varsinkin ensimmäistä kertaa muuttavilla tai hyvin erilaisista kulttuureista tulevilla on luonnollisesti paljon kysyttävää. Monissa maissa ihmiset ovat esimerkiksi tottuneet kotiapulaisiin, joten suomalaisille tavalliset kodin asiat herättävät paljon kysymyksiä. Monet ujostelevat alussa eivätkä uskalla kysyä kaikkea, mutta kun on tavattu muutama kerta, niin asioita on helpompi kysyä. Sanon aina, että tyhmiä kysymyksiä ei ole ja kaikkea saa kysyä. Ulkomaalainen työntekijä ei välttämättä tunne Suomesta relokaatiokonsultin lisäksi muita kuin työnantajansa, jolta ei kehtaa kysyä työn ulkopuolisista asioista.”

Relokaatio ennen ja nyt

Pirjo kertoo, että 14 vuoden aikana moni asia on muuttunut relokaatiokonsultin työssä. Tekniikan kehittymisellä on ollut paljon vaikutusta erityisesti kommunikointiin: ennen materiaaleja lähetettiin ulkomailla oleville asiakkaille faxilla ja postitse, nyt esimerkiksi videopuheluilla on yhä suurempi rooli. Tekniikka on helpottanut myös Suomeen muuttavien työntekijöiden arkea, kun karttasovellus ja sanakirja ovat kännykässä aina mukana. Nykyään monet asiat myös tapahtuvat nopeammassa tahdissa ja edellyttävät pikaista reagointia, sillä ihmiset ovat tottuneet saamaan vastauksia nopeasti.

Nykyisin ihmisillä on enemmän kansainvälistä kokemusta, joten kulttuurishokki Suomeen saapuessa ei yleensä ole niin suuri kuin ennen. Myös Suomi on kansainvälistynyt, ja tänne muuttava löytää nyt helpommin niin palvelua englanniksi kuin esimerkiksi kotimaastaan tuttuja ruokatarvikkeitakin.

Asiakkaan rekisteröinnit ovat tärkeä osa relokaatioprosessia, ja niihin liittyvät viranomaiskäytännötkin ovat muuttuneet vuosien varrella. Esimerkiksi EU-rekisteröinnit ovat siirtyneet poliisiasemalta Maahanmuuttovirastoon, ja monet jonotusta vaatineet asioinnit tehdään nyt ajanvarauksella. Muutoksia tapahtuu usein ja omaa osaamista pitää päivittää jatkuvasti, mutta vuosien kokemus relokaatiokonsultin työstä auttaa sopeutumaan muutoksiin nopeammin, kun tietää mistä etsiä tietoa.

Parasta relokaatiokonsultin työssä

Pirjon mukaan työn parhaita puolia ovat vaihtelevuus ja kansainvälisyys. ”Tässä työssä tutustuu todella monenlaisiin ihmisiin ja kuulee mielenkiintoisia tarinoita. Asiakkaita kuitenkin yhdistää positiivinen asenne: suurin osa on todella innoissaan Suomeen muutosta ja uudesta työstään, ja he suhtautuvat mahdollisiin haasteisiinkin positiivisesti.”

Pirjon mielestä parasta on, kun asiakkaaseen on tutustuttu ja hänelle pääsee kertomaan enemmän Suomesta ja paikallisesta kulttuurista. On myös ollut mukava myötäelää elämän suurissa tapahtumissa, esimerkiksi kun asiakkaalle syntyy ensimmäinen lapsi Suomessa.

”On mukava tietää olevansa todella avuksi. Asiakkaat ovat hyvin kiitollisia ja antavat positiivista palautetta. Olen joskus tavannut sattumalta vuosien takaisen asiakkaan, joka on kiitellyt siitä, kun aikanaan autoin häntä löytämään täydelliseksi osoittautuneen kodin. Sellaista on aina ihana kuulla.”

 

Tarvitsetko tukea työntekijöidesi relokaatiossa Suomeen tai ulkomaille? Ota yhteyttä!

 

Lisää aiheesta:

Töissä relokaatioyrityksessä

 

Avainsanat: ,