Miten työlupa, työviisumi ja työntekijän oleskelulupa eroavat toisistaan?

Ulkomaalaisen työntekijän lupa-asioihin liittyy lukuisia termejä. Tässä artikkelissa avaamme, miten työlupa, työviisumi ja työntekijän oleskelulupa eroavat toisistaan.

Työlupa, oleskelulupa ja työnteko-oikeus

Työntekijöiden maahanmuuton yhteydessä kuulee usein puhuttavan työluvasta. Työlupa on käytössä useassa maassa, mutta Suomessa käytetään työluvan sijaan oleskelulupaa, vaikkakin työlupa sanana on puhekielessä yleisesti käytössä.

Sen sijaan keskeistä on työnteko-oikeus: työnantajan velvollisuuksiin kuuluu varmistaa, että ulkomaalaisella työntekijällä on työnteko-oikeus Suomessa. EU-kansalaiset saavat työnteko-oikeuden Suomeen ilman erillistä lupahakua, mutta EU:n ulkopuolelta muuttavien työntekijöiden on haettava työntekoon oikeuttavaa oleskelulupaa. Oleskelulupa tarvitaan, vaikka työntekijä tekisi Suomessa töitä vain yhden päivän ajan. Tosin on joitain tapauksia, joissa ulkomaalaisella asiantuntijalla on työnteko-oikeus Suomessa jonkin aikaa myös ilman oleskelulupaa – kerromme näistä tilanteista tarkemmin tässä artikkelissa.

Työntekijän ja asiantuntijan oleskelulupa

Suomessa on useita erilaisia oleskelulupatyyppejä, joihin sisältyy joko rajattu tai rajoittamaton työnteko-oikeus. Erilaisille työntekijöille, johtajille, erityisasiantuntijoille ja tutkijoille on omat oleskelulupansa, eikä aina ole itsestään selvää, mikä on kullekin ulkomaalaiselle työntekijälle oikea lupatyyppi – lupahakuprosessista ja oikeiden liitteiden valinnasta puhumattakaan. Työnantajan kannattaakin tarjota työntekijälle kokeneiden immigration-asiantuntijoiden apua, jotta luvat saadaan kuntoon ja uusi työntekijä pääsee aloittamaan työt mahdollisimman nopeasti.

Työviisumi

Esimerkiksi Yhdysvalloissa puhutaan työviisumista, mutta Suomessa varsinaista työviisumia ei ole käytössä. Suomessa viisumi on tarkoitettu lyhytaikaiseen oleskeluun, eikä se yleensä sisällä työnteko-oikeutta. Esimerkiksi konferensseihin osallistuminen voi kuitenkin olla mahdollista. Lue lisää viisumista ja oleskeluluvasta tästä artikkelistamme.

Tarvitsetko apua työntekijöidesi lupa-asioissa? Ota yhteyttä!

 

Avainsanat: , , , ,