Mobile Talents- seminaari: Ulkomaalaisen työntekijän puolison merkitys

Mitä tehdä, kun halutulla ulkomaalaisella asiantuntijalla on puoliso? Miksi yrityksen tulisi huolehtia puolison viihtyvyydestä? Miten yritys voi huolehtia puolison viihtyvyydestä? Eikö tämä ole puolison ja työntekijän asia? Tämän kevään Finland Relocation Servicesin ajankohtaisseminaarissa paneuduttiin näihin kysymyksiin kolmikantaisesti: Akateemisen tutkimuksen, työnantajanäkemyksen ja työntekijäkokemuksen kautta.

Kaikille on tuttu sanonta ”happy wife happy life” ja vaikka mukana muuttava puoliso voi olla yhtä hyvin mies, pitää sanonnan henki kuitenkin kutinsa. Mikäli puoliso ei viihdy uudessa kohteessa, ei työntekijäkään voi toimia täydellä teholla tai olla sitoutunut. Puolison merkitys ulkomaankomennuksen ja –työsuhteen onnistumiselle on tunnustettu monessa kansainvälisessä tutkimuksessa, mutta vasta tänä vuonna aiheesta on ollut suomalaista tutkimustietoa. Viime vuonna Aalto-yliopiston maisteriopiskelija Minna Vainikka toteutti FRS:n toimeksiannosta perustavanlaatuisen tutkimuksen aiheesta. Käsittelimme tutkimusta heti alkuvuodesta, mutta seminaarissa Minna pääsi tuomaan energisesti esiin tutkimustuloksia ja käytännön neuvoja kokoontuneille yritysedustajille. Moniko teistä esimerkiksi kertoo ulkomailta tuleville työntekijöilleen D-vitamiinikapselien tarpeellisuuden Suomessa?

Työnantajapaneelissa käsiteltiin Marja Tahvanaisen johdolla perheellisten ulkomaalaisten työntekijöiden houkuttelua ja sitouttamista, sekä sitä, kuinka ulkomailta rekrytoidut työntekijät saadaan pidettyä tuloksekkaina ja hyvinvoivina. Yritysten mainostamiksi vetovoimatekijöiksi nimettiin paljon tuttuja tekijöitä: turvallisuus, koulutus, puhtaus, ”work-life balance” ja tasa-arvo. Mielenkiintoista oli, että työnantajien edustajat allekirjoittivat puolison viihtyvyyden merkityksen ja toivat esille erilaisia kokeilemiaan tapoja puolisoiden viihtyvyyden parantamiseksi, mutta kokivat puolisoiden osallistamisen näihin haastavaksi. Erilaisia kerhoja ja verkostoja oltiin kokeiltu ja näistä on ollut positiivisia tuloksia, mutta näiden jatkuva ylläpito ei ollut oikein onnistunut. Meilläkin on ollut hyviä kokemuksia puolisoiden verkostoitumistilaisuuksien järjestämisestä, näistä toivomme voivamme pian kertoa lisää.

Viimeisessä osuudessa kuulimme todellisten kansainvälisten muuttojen konkarien kokemuksia. Joachim ja Dagmar Schlichtig ovat asuneet kotimaansa Saksan lisäksi Kiinassa, Singaporessa ja Joachim tämän lisäksi Turkissa monta vuotta, ennen kuin he päätyivät muuttamaan Suomeen maaliskuussa 2017. Pariskunnalla oli yleisölle tärkeitä ohjeita jaettavana. ”Kansainvälistä muuttoa järjestäessä on helppoa käsitellä muuttajaa ”checklistana”, josta ruksitaan pois asioita sitä mukaan kun esimerkiksi oleskelulupa ja asunto on hankittu. Tämä on kuitenkin huono tapa. Käsitelkää muuttajaa ja hänen perhettään ennen kaikkea ihmisinä. Meille oli ensiarvoisen tärkeää, että meillä oli henkilö FRS:ltä kehen saatoimme olla yhteydessä ja joka vastasi kaikkiin kysymyksiimme”.

Kaikki ohjeet eivät kuitenkaan rajoittuneet pelkästään muuttoon ja muuton järjestämiseen, vaan konkarin neuvoja tuli myös kansainvälisten yritysten komennuspolitiikan järjestämiseen. Monta kertaa komennuksella olleina Schlichtigit ovat huomanneet että komennukset lankeavat yleensä samoille henkilöille. ”Yritysten kannattaa jo rekrytointivaiheessa selvittää onko henkilö valmis ulkomaankomennuksille tai pidemmille muutoille. Komennuksille kannattaa myös pyrkiä lähettämään enemmän kuin vain pari henkilöä organisaatiossa. Muuten on riskinä polttaa nämä pari expat-valmista henkilöä loppuun, ja muutenkin organisaatio on joustamattomampi kuin jos pooli olisi suurempi.”

Seminaari sai hyvän vastaanoton, ja etenkin eri näkökantojen (akateeminen, yritys ja työntekijä) esilletuontia kiiteltiin. Jatkamme aamiaisseminaariemme järjestämistä tulevaisuudessakin kiinnostavista ja ajankohtaisista aiheista. Mikäli Sinua kiinnostaa jokin tietty asia, kerro siitä meille. Otamme hyviä ideoita mielellämme vastaan ja toteutamme niitä mahdollisuuksien mukaan!

Avainsanat: , ,