Muutto maailman onnellisimpaan maahan

Pohjoismaat löytyvät yleensä vuosittaisen YK:n onnellisuusraportin kärkisijoilta. Tänä vuonna Suomi nousi 156 maan listan kärkeen loistamalla kaikilla tutkituilla osa-alueilla: taloudellinen vahvuus, valinnan vapaus, sosiaalinen tuki, eliniänodote, anteliaisuus ja korruption puute. Ykkössija oli huomattava parannus viime vuoden viidenneltä sijalta. Perinteisesti Pohjoismaat ovat dominoineet listan kärkeä, eikä tämä vuosi ole poikkeus: Norja (toinen sija), Tanska (kolmas sija), Islanti (neljäs sija) ja Ruotsi (yhdeksäs sija).

 

Maailman onnellisimman maan titteli on tänä vuonna erityinen, sillä raporttiin sisällytettiin ensimmäistä kertaa myös maahanmuuttajien onnellisuustasot. Suomi nappasi kirkkaimman mitalin myös tässä sarjassa. Maan kansalaisten lisäksi, myös ulkomaalaiset asukkaat ovat maailman onnellisimpia. 2018 vuoden tutkimus keskittyi keskeisiin aiheisiin liikkuvuuden ja onnen etsimisen ympärille. Tutkimuksessa määriteltiin migraatiotyypin mukaan: sisäinen muuttoliike (maalais- vs. urbaani) sekä kansainvälinen muuttoliike.

 

Tutkimuksen mukaan listauksen kymmenellä parhaalla maalla oli myös korkeimmat pisteet maahanmuuttajien onnellisuustasoissa. Tämä viittaa siihen, että korkea elämänlaatu isäntämaassa on vahvasti linkitetty maahanmuuttajien hyvinvointiin.

 

Raportissa identifioidaan kolme ominaispiirrettä onnellisille maahanmuuttajille. 1. Tyypillisesti, maahanmuuttajat ovat suurin piirtein yhtä onnellisia kuin maassa syntyneet. 2. Maahanmuuttajan onnellisuus riippuu sekä paikallisten onnellisuudesta että alkuperäisen maan onnellisuustasosta. Ja 3. Maahanmuuttajien onnellisuus riippuu myös siitä, miten hyvin paikalliset hyväksyvät maahanmuuttajat.

 

Onnellisuusraportissa huomioidaan se, että sekä maahanmuuttajat että paikalliset ovat paremmassa asemassa, jos muuttajat kantavat avointa mieltä ja positiivista asennetta. Muuttajan on huomattavasti helpompi asettua aloilleen ja sulautua paikalliseen väestöön, jos hän perehtyy huolella maan kulttuuriin ja käytäntöihin. Moni työn perässä muuttoa suunnitteleva ei ole koskaan käynyt kohdemaassa ja erehtyy perustamaan maan ”faktat” internetistä saamaansa tai tutuilta kuulemaansa tietoon. Tutkimuksessa painotetaan epäonnistuneiden muuttojen johtuvan siitä, että odotukset eivät kohtaa todellisuuden kanssa. Tämän takia FRS:n tarjoama kattava ja arvokas relokaatiopalvelu voi parantaa muuttokokemusta.

 

Moni asiakkaistamme huomauttaa, että Suomalaiset eivät ole kovia kehuskelemaan, vaikka aihetta olisikin. Tämän merkittävän kansainvälisen saavutuksen lisäksi Suomi on listattu maailman turvallisimmaksi, maailman vakaimmaksi ja parhaiten hallinnoiduksi maaksi. Lisäksi Suomi on maailman vähiten korruptoitu, maailman edistyksellisin maa jossa on myös luotetuin poliisi ja tasapainoisin pankkiala. Kattava lista Suomen kansainvälisistä saavutuksista löytyy täältä.

 

YK:n raportti tiivistää tämän hyvin: ”(Helsinki) ei ole (yksi maailman onnellisimmista) kaupungeista sijaintinsa vuoksi, vaan koska (sen) asukkaat ovat useiden vuosikymmenien ajan rakentaneet luottamusta, verkostoa, yhteistyötä ja innovaatiota joka riittää tarjoamaan tyytyväistä elämää itselleen, ja olemaan asemassa, jotta sitä voidaan tarjota myös muille”.

 

Asiakkaamme mainitsevat usein korkeasti arvostetun työ- ja vapaa-ajan tasapainon, kun heiltä kysytään muita etuja liittyen heidän uuteen elämäänsä Suomessa. Joustavat työajat, tehokas ja edullinen terveydenhuolto, anteliaat vanhempainvapaat ja lapsilisät ovat tärkeitä asioita jokaisen Suomessa asuvan elämässä.

 

Epäilemättä yllämainitut asiat edesauttavat luomaan ympäristön onnellisuudelle ja hyvinvoinnille. Näistä huolimatta maasta löytyy muutama kummallisuus, jotka saattavat ulkomaalaisen korvaan kuulostaa hassulta maailman onnellisimmassa maassa.

 

Suomalaiset ovat tyypillisesti introvertteja ja vähäpuheisia. Näitä luonteenpiirteitä ei tavallisesti assosioida ylenpalttisen onnellisuuden kanssa. Vaikka maa on tunnettu hämmästyttävän kauniista luonnosta, tuhansien järvien ja metsien nautintoa varjostavat pitkät, kylmät ja pimeät talvet. Mielenkiintoisesti muihin Pohjoismaihin verrattuna, Suomella on myös pienin bruttokansantuote asukasta kohti.

 

Ehkä suomalaisten onnellisuus johtuu juurikin ylpeyden puutteesta ja nöyryydestä. Ihmiset eivät tavoittele äärimmäistä onnellisuutta ja varallisuutta, ja seurauksena he ovatkin paljon tyytyväisempiä elämäänsä. Ehkä suomalaisten onnellisuus johtuu kansallisesta sisun filosofiasta (tehdään mitä pitää tehdä, siitä huolimatta mitä se vaatii. Sinnikkyys, rohkeus ja kestävyys vaikeina aikoina) joka auttaa ihmisiä kestämään haastavia talviaikoja.

 

Brianna Owensia, Espoossa asuvaa amerikkalaista opettajaa, pyydettiin Reutersin toimesta kuvaamaan elämää Suomessa. ”Mielestäni kaikki tässä yhteiskunnassa on pohjustettu, jotta ihmiset voivat menestyä, alkaen yliopisto-opiskelusta ja julkisesta liikenteestä, jotka toimivat todella hyvin”. Hän usein vitsailee, että ihmiset Suomessa elävät amerikkalaista unelmaa.

 

YK:n raportti päättää “Onni ei ole asia, joka on rajallinen luonnonvara, kuten kulta, jonka omistajuudesta aiheutuu riitaa. Minun kultani ei voi olla sinun kultaasi. Mutta onnellisuutta, toisin kuin kultaa, voidaan luoda kaikille, ja sitä voidaan jakaa säästelemättä. Se jopa kasvaa kun sitä jakaa”.

 

Onnellisuusraportin kokonaisuudessaan voi lukea englanniksi tästä. Lisää tietoja ja hintatarjouksia FRS:n relokaatiopalveluista saa ottamalla yhteyttä email@finlandrelocation.com tai +358 9 502 1220.

 

Lue lisää:

Maailman onnellisin maa ja poikkeustilanne

Avainsanat: ,