Puoli vuotta pandemiaa – kuulumisia kansainvälisen liikkuvuuden alalta

Maaliskuussa 2020 koronavirus alkoi levitä Suomessa, ja siihen reagoitiin rajoituksin ja suosituksin, jotka vaikuttivat sekä Suomessa asuvien että tänne muuttavien elämään. Mikä kansainvälisen liikkuvuuden alalla on muuttunut ja millainen tilanne on nyt?

Sopeutuminen muutoksiin

Etätapaamiset ja digitaaliset ratkaisut ovat pandemian myötä yleistyneet kaikkialla. Relokaatioalalla tämä näkyy erityisesti asunnonhakuprosessissa, kun asuntonäytöt ja sopimusten allekirjoitukset järjestetään yhä useammin etänä.

Olemme sopeutuneet uuteen tilanteeseen myös järjestämällä uudenlaisia palveluita. Tarjoamme esimerkiksi palveluita, joiden avulla tuetaan Suomeen saapuneita työntekijöitä omaehtoisen karanteenin aikana järjestämällä asunnot, kuljetukset, ruuat ja muut tarvittavat palvelut.

Joustavuuden merkitys on korostunut, ja muuttuvia tilanteita pitää seurata jatkuvasti. Seuraamme tarkasti matkustusrajoitusten, karanteenisuositusten ja viranomaisten ohjeiden muutoksia, jotta voimme reagoida niihin ja tiedottaa niiden vaikutuksista asiakkaillemme mahdollisimman pian. Päivitämme uusimmat tiedot rajoituksista tähän artikkeliin.

On myös tärkeää pysyä ajan tasalla virastojen muuttuvista toimintatavoista, jotta työntekijöiden rekisteröinnit saadaan hoidettua sujuvasti. Moni virasto edellyttää nyt ajanvarausta tai palvelee vain puhelimitse, ja ajanvarauskäytänteissäkin on ollut muutoksia.

Tilanne nyt

Tällä hetkellä ulkomaalaiset työntekijät pääsevät Suomeen jo melko hyvin, sillä maahantulo sallitaan työn ja oleskeluluvan perusteella. Erona pandemiaa edeltävään aikaan on kuitenkin lentojen väheneminen, joten joissain tapauksissa lennoissa on vähemmän valinnanvaraa. Myös lähtömaiden rajoitukset ja oleskelulupien viivästyminen voivat hidastaa muuttoa.

Poikkeuksellisesta tilanteesta huolimatta jo monet ulkomaalaiset työntekijät ovat kotiutuneet onnistuneesti Suomeen. Voit lukea blogistamme Kimin, Jamien, sekä Nitinin ja Laynan kokemuksia muutosta Suomeen koronapandemian aikana.

Otathan yhteyttä, mikäli tarvitset apua työntekijöidenne muutossa Suomeen tai Suomesta ulkomaille.

 

Lisää aiheesta:

Relokaatiopalvelut pandemian jälkeen

Avainsanat: ,