Relokaatio lemmikkien kanssa

Portugalilaiset Inês ja Pedro muuttivat Suomeen koiriensa Bilbon ja Pippinin sekä kissansa Dudan kanssa. Kysyimme Inêsiltä, miten elämä uudessa kotimaassa on sujunut, ja millaista on muuttaa Suomeen lemmikkien kanssa. 

Pedro ja Inês muuttivat Suomeen, sillä Pedro sai mielenkiintoisen työtarjouksen Espoosta, ja Inêskin pystyy työskentelemään täältä etänä. Suomen lisäsi pariskunnalla oli muitakin vaihtoehtoja, ja tulevaa asuinmaata valitessaan he selvittivät huolellisesti, millaista kussakin maassa olisi asua. Erityisen tärkeä valintakriteeri oli turvallisuus, mikä rajasi osan maista heti pois. Turvallisuuden lisäksi kiinnostava työpaikka ratkaisi lopulta valinnan Suomen hyväksi.

Sopeutuminen Suomeen

Inês kertoo, että he olivat aluksi huolissaan sopeutumisestaan Suomeen. ”Meille kerrottiin, että suomalaiset eivät puhu eivätkä hymyile tuntemattomille. Tämä huolestutti meitä, sillä sosiaalisuus on meille tärkeää.” Ennakkoluulo on kuitenkin osoittautunut vääräksi. ”Totuus on täysin päinvastainen, kaikki ovat olleet supermukavia!”

Muutenkin sopeutuminen on sujunut hyvin, ja uudessa kotimaassa on tullut vastaan lähinnä positiivisia yllätyksiä. Suomea pidetään kylmänä maana, mutta Inêsin kokemukset ovat päinvastaisia. ”Suomessa talot on rakennettu niin hyvin, että talvellakin sisätiloissa on aina lämmin. Suomessa kylmyys on vain ulkona, eikä sekään tunnu yhtä epämiellyttävältä kuin Portugalin kylmyys.” Pariskunta pitää myös Suomessa vallitsevasta yleisestä luottamuksen ja turvallisuuden tunteesta, joka näkyy monissa pienissä asioissa. ”Ihmiset luottavat toisiinsa ja yritykset asiakkaisiin. Uskon, että tällainen luottamus lisää ihmisten vastuullisuutta.”

Haastavin asia on ollut suomen kieli, ja se että ruokakaupassa täytyy käydä Google Kääntäjän kanssa. ”Olen kuitenkin jo alkanut oppia suomea, eikä se ole niin mahdoton kieli. Myös suomalaisten erittäin hyvä englannin kielen taito on yllättänyt ja tekee elämisen täällä helpoksi.”

Myös lemmikit ovat sopeutuneet todella hyvin. Suomen talveen oli varauduttu hankkimalla niille jo etukäteen vaatteita. Lemmikit näkivät Suomessa ensimmäisen kerran lunta, ja olivat siitä pitkään ihmeissään.

Relokaatio lemmikkien kanssa

Koko relokaatioprosessi sujui vaivattomasti ja FRS:n palveluista oli Inêsin mukaan suuri apu. Ennen lähtöä relokaatiokonsultti neuvoi, kuinka muuttoon kannattaa valmistautua ja mitä lemmikkien kanssa muuttaessaa tulee ottaa huomioon. Hän myös lähetti tarvittavat asiakirjat ja selvitti toiveet asunnon suhteen.

Erityisen tärkeää on ollut apu rekisteröinneissä, joiden kanssa he olisivat Inêsin mukaan tehneet virheitä ja olleet täysin hukassa ilman relokaatiokonsulttia. Relokaatiokonsultin ansiosta pariskunnalle löytyi myös täydellisesti heidän toiveitaan vastaava koti. ”Ilman FRS:n apua relokaatio olisi ollut paljon aikaavievämpi ja stressaavampi prosessi. Relokaatiopalvelut ylittivät odotuksemme ja tulivat todella tarpeeseen.”

Inês ja Pedro yllättyivät, kuinka helppoa Suomessa oli löytää asunto, jonne saa tuoda lemmikkejä. Portugalissa sellaiset ovat harvassa. Myös lemmikinruokavalikoima on Suomessa hyvä. Muutenkin Suomi tuntuu Inêsin mukaan olevan lemmikkiystävällinen maa, ja lemmikit vaikuttavat olevan yleisempiä kuin Portugalissa.

Lemmikkien kanssa matkustaminen jännitti, sillä koirat matkustivat erillään omistajistaan. Lentoyhtiö antoi kuitenkin koirien matkustaa yhdessä, mikä oli niille tärkeää, sillä ne ovat tottuneet olemaan yhdessä. Tämä vähensi stressiä ja oli myös halvempaa. Matkan jälkeen lemmikit olivat toki hieman hermostuneita, mutta sopeutuivat pian.

Loppujen lopuksi relokaatio lemmikkien kanssa ei ollut ollenkaan vaikeaa. Ne ovat pikemminkin helpottaneet kotiutumista uuteen maahan. ”Kun kaikki muu muuttui, tutut rutiinit lemmikkien kanssa jatkuivat ja saivat meidät heti tuntemaan olomme kotoisaksi.”

 

Muistilista lemmikin kanssa muuttavalle:

  • Hanki ennen matkaa eläinlääkäriltä tarvittavat rokotukset, lääkkeet, lemmikkieläinpassi ja matkustusluvat.
  • Ilmoita lemmikistä lentovarauksen yhteydessä.
  • Varmista, että lemmikille on lentoyhtiön ohjeiden mukainen kuljetuslaukku.
  • Varaa lemmikille vaatteita, mikäli kohdemaan ilmasto on kylmä.
  • Huomioi mahdolliset karanteenit EU:n ulkopuolella.
  • Tarkista, että tulevaan asuntoon saa tuoda lemmikkejä.
  • Etsi eläinlääkäri uudessa kotimaassa.

 

Otathan yhteyttä, mikäli tarvitset apua työntekijöidenne muutossa Suomeen tai Suomesta ulkomaille.

 

Lisätietoa:

Palvelumme Suomessa

Palvelumme Suomesta muuttaville työntekijöille

Avainsanat: , ,