Relokaatiopalvelut apuna haastavassa tilanteessa

”Innostuimme Suomeen muutosta heti, kun kuulimme saavamme relokaatioapua.” Haastattelimme kanadalaista Kimiä, jonka perheelle relokaatiopalvelut olivat paitsi yksi syy muuttaa Suomeen myös tärkeä osa relokaation onnistumista haastavassa tilanteessa.

Kim muutti perheineen Ruotsista Suomeen hänen miehensä saatua työpaikan espoolaisesta peliyrityksestä. Mukana muuttivat pariskunnan kaksi pientä lasta ja kaksi kissaa.

Kanadan ja Ruotsin lisäksi perhe oli aiemmin asunut myös Tanskassa. ”Tämä oli kolmas muuttomme maahan, jonka kieltä ja kulttuuria emme tunne. Tanskassa kaikki sujui relokaatiopalveluiden vuoksi hyvin. Ruotsissa taas emme saaneet relokaatioapua, joten jouduimme tekemään kaiken yksin. Se ei ollut helppoa vaan suorastaan tuskallista. Vaikea alku pilasi ensivaikutelmamme Ruotsista ja heikensi viihtymistämme siellä. Niinpä mieheni saatua työtarjouksen Suomesta innostuimme heti, kun kuulimme saavamme relokaatioapua. Sujuvan relokaation ansiosta olemmekin saaneet Suomesta todella positiivisen vaikutelman.”

Kim perheineen odotti Suomeen muuttoa nähtyään uutisista, kuinka maan koronatilanne oli hyvin hallinnassa moniin muihin maihin verrattuna. ”Olemme helpottuneita päästyämme Suomeen, täällä tuntuu turvalliselta. Suomessakaan monet eivät käytä kasvomaskeja, mutta ihmiset ovat varovaisia ja pitävät etäisyyttä. Etäisyydestä muistuttavia kylttejä ja käsidesiä on kaikkialla.”

Koronapandemia muutti suunnitelmat

Juuri kun perheen oli tarkoitus muuttaa Suomeen, maan rajat suljettiin. He eivät myöskään päässeet hakemaan oleskelulupaa Suomen edustustojen suljettua lupahakemusten käsittelyn. Normaalitilanteessa he olisivat myös käyneet etukäteen Suomessa tutustumassa maahan ja asuntoihin, mutta nyt he eivät pystyneet valmistautumaan lähes ollenkaan.

”Kaikki, minkä piti olla helppoa, olikin yhtäkkiä vaikeaa. Kaikki, mikä normaalisti sujui kuin itsestään, vaatikin yhtäkkiä monen ihmisen apua. Yleensä muuttaessa saat itse päättää, milloin ja miten muutat, ja vaihtoehtoja on paljon. Koronan myötä menetimme kaiken kontrollin, eivätkä asiat enää olleet meidän päätettävissämme. Kaikki oli hektistä ja todella stressaavaa, ja kohtasimme yhä vain uusia haasteita.”

Esimerkiksi lentovaihtoehtoja oli aluksi useita, mutta yhtäkkiä Ruotsista Helsinkiin meni vain yksi lento, jonne sai tuoda kissoja. ”Ainoa lento lähti Tukholmasta ja asuimme Malmössä, joten jouduimme vuokraamaan auton. Emme olleet koskaan ajaneet Euroopassa, joten olimme todella hermostuneita. Matkalla myös huomasimme, että toinen kissoista kärsii pahasta matkapahoinvoinnista, mikä vaikeutti tilannetta entisestään. Kaiken lisäksi jouduimme koko matkan ajan jännittämään, pääsemmekö Suomeen. Pelkäsimme, että jos meidät jostain syystä käännytetäänkin takaisin Helsingin lentokentältä, olisimme kahden pienen lapsen ja kissojen kanssa vailla paikkaa minne mennä.”

Relokaatiopalvelut apuna haastavassa tilanteessa

”Relokaatiokonsulttimme ansiosta pysyimme rauhallisina. Monimutkaisessa ja alati muuttuvassa tilanteessa hän selvitti kaiken perinpohjaisesti ja selitti asiat meille selkeästi. Hän ei koskaan esittänyt tietävänsä enemmän kuin tiesi, joten pystyimme luottamaan täysin siihen mitä hän sanoi. Hän ymmärsi, kuinka haastava tilanteemme oli ja eläytyi siihen. Ollessani vaikeassa tilanteessa Ruotsissa tiesin, että minulla on Suomessa liittolainen, joka on aidosti meidän puolella. Hän oli todella sitoutunut ja teki parhaansa auttaakseen meitä.”

Kimin mukaan kaikki sujui Suomessa relokaatioavun ansiosta todella hyvin ja nopeasti. ”Tämä oli erityisen tärkeää miehelleni, jotta hän pystyi heti keskittymään täysillä työhönsä, eikä hänen tarvinnut huolehtia muuttoon liittyvistä järjestelyistä. Relokaatiokonsultin apu oli hyvin kokonaisvaltaista ja yksilöllistä: hän paitsi auttoi meitä hoitamaan välttämättömät rekisteröinnit ja asuntoon liittyvät sopimukset, myös neuvoi jokapäiväiseen elämään liittyvissä kysymyksissä.”

Tavoitteena jäädä Suomeen pitkäksi aikaa

Perhe on viihtynyt Suomessa hyvin. Positiivisia yllätyksiä ovat olleet luonnon määrä ja puhtaus. ”Tiesin, että Suomi on kaunis maa, mutta en osannut odottaa, että luontoa on näin paljon. Täällä on myös todella puhdasta – Helsinki ja Espoo ovat todella siistejä jopa muihin pohjoismaisiin kaupunkeihin verrattuna.”

Relokaatiokonsultin avulla perhe löysi Espoosta kauniin kodin, jossa he viihtyvät todella hyvin. ”Kotimme on todellinen paratiisi. Se on keskellä luontoa ja rauhallisella alueella, mutta yhteydet kaikkialle ovat todella hyvät.”

Kim kertoo, että he ovat päättäneet asua Suomessa pitkään ja jopa harkinneet asunnon ostoa. Tämän vuoksi heidän lapsensa menevät suomenkieliseen kouluun ja päiväkotiin. ”Ruotsissa emme saaneet relokaatioapua, joten emme tienneet vaihtoehdoista. Niinpä lapsemme olivat kansainvälisessä päiväkodissa, eivätkä juurikaan oppineet paikallista kieltä. Täällä haluamme lastemme oppivan kielen ja kulttuurin, mikä onnistuu parhaiten suomenkielisessä koulussa.”

Kuinka onnistua haastavassa relokaatiossa?

”En osaa kuvitella vaikeampaa aikaa muuttaa maasta toiseen pienten lasten ja kissojen kanssa. Se, että selvisimme tästä ja olemme onnellisia Suomessa, osoittaa että kuka tahansa voi onnistua muutossa uuteen maahan”, Kim toteaa.

Hän muistuttaa uuteen maahan muuttavia: ”Täytyy olla avoimin mielin ja uskaltaa kokeilla uusia asioita. Monet muuttavat uuteen maahan ja olettavat kaiken olevan samoin kuin kotona. Se ei ole reilua. Kun on avoin, kärsivällinen ja luottavainen, kaikki saadaan lopulta toimimaan. Ja muista, että Google Kääntäjä on paras ystäväsi.”

 

Lisää aiheesta:

Relokaatio Ruotsista Suomeen pandemian aikana

Relokaatio pandemian aikana – New Yorkista Helsinkiin

 

Tarvitsetko tukea työntekijöidesi asettautumisessa Suomeen tai ulkomaille? Ota yhteyttä!

Avainsanat: , , , , ,