Slushin jälkimainingeissa

Slush 2015 on ohi, ja kokemus oli huima! Helsingin Messukeskus oli täynnä väkeä ja jos jonkinlaista yritystä, aina innovatiivisimmista startupeista maailman suurimpiin monikansallisiin yrityksiin. Moni osallistuja oli myös uransa tai yrityksensä alkuvaiheessa oleva nuori, tai uusia haasteita tai sijoituskohteita hakeva konkari. Yhteistä kaikille tuntui olevan kuitenkin Slush-mielentila sekä kiinnostus kansainvälisiin tehtäviin ja ympäristöihin. He olivat kaikki myös luomassa jotain uutta ja mahtavaa ja tämän energisen asenteen seuraaminen paikanpäältä oli sanoinkuvaamattoman hienoa.

Uutta Slushissa tänä vuonna oli rekrytointialue, josta on jatkossa tarkoitus kasvattaa kolmas tukijalka Slushille. Rekrytointi nähdäänkin jatkossa yhtä tärkeänä osana tapahtumaa kuin sijoittajat ja media ovat tähän asti olleet. Oli fantastista päästä avaamaan tämä alue Slush-kansalle ensimmäisenä maailmassa. Alueella käyneestä väenpaljoudesta päätellen se tulee jatkossa olemaan suuri menestys.

Tutustuimme lukuisiin mielenkiintoisiin ihmisiin, ja kiinnostus FRSää kohtaan oli aitoa. Sen kautta selvisikin, että suomalaisille yrityksille ajatus siitä, että ulkomaille suuntautuneen rekrytoinnin ei tarvitse olla vaikeaa tai kallista, on edelleen vieras. Myös ulkomaalaisille työnhakijoille tämä ulkomaisen osaamisen vierastaminen on tullut tutuksi. Ehkä siksi Suomen houkuttelevuus ulkomaisen työvoiman silmissä onkin romahtanut (IMD 2015).

Yrityksillä, etenkin startupeilla, on tahtoa kasvaa ja menestyä. Yhtenä tärkeänä osatekijänä tässä onkin parhaan osaamisen löytäminen nopeasti. Taistelu maailmalla huippuosaajista on jo käynnissä, eikä montaakaan huippumenestyvää yritystä kiinnosta osaajan kansallisuus. Maailman johtavat yritykset hakevat parhaat työntekijät maasta kuin maasta, ja etenkin nuoret ovat valmiita siirtymään maailman ääriin kiinnostavan tehtävän perässä. Näitä huippuosaajia haetaan Suomeenkin.

Suomessakin näitä monikansallisia yrityksiä on useita, ja niitä yhdistää alasta riippumatta huima menestys. Tietoisesti rajaamalla osaajapoolinsa maantieteellisesti tai kielellisesti pienelle alueelle varmistaa vain sen, että työkielenä ei tarvitse puhua kuin härmän murteita.