Startup-oleskelulupa mullistaa Suomen kasvuyritysten markkinat

1.4.2018 alkaen Suomeen tulevat EU:n ulkopuoliset kansalaiset voivat hakea uutta kasvuyrittäjän oleskelulupaa. Oleskelulupa on mahdollista saada, jos henkilö on perustanut tai aikoo perustaa startup yrityksen Suomeen.

 

Suomessa ei ole aikaisemmin ollut merkittäviä määriä ulkomaalaisia yrittäjiä. Lupamuutoksen toivotaan tuovan mukanaan piristystä markkinaamme. Ulkomaalaisten tuoma luovuus ja osaaminen ovat erittäin tärkeitä markkinamme kehittämiseksi. Monessa muussa maassa on jo pitkään ollut vastaavia oleskelulupia, joista on kova kilpailu. Vaikka sujuva lupahakuprosessi ei sinällään houkuttele yrittäjiä, sillä kuitenkin viestitään maailmalle, että täällä panostetaan kasvuyrittäjyyteen.

 

Kauppalehden haastattelema Business Finlandin startup yrityksistä vastaava johtaja, Jukka Häyrynen, kommentoi asiaa ”Ei ole ollut tapaa, jolla nimenomaan kasvuyrittäjyyspohjalta maahanmuutto olisi mahdollista. Pienimuotoista, toiminimiluonteista työtä on voinut tulla tekemään, mutta osakeyhtiöitä ei juuri ole voinut käyttää perusteena maahanmuutolle”.

 

Häyrynen tunnistaa Suomessa opiskelevat ulkomaalaiset toiseksi kohderyhmäksi oleskeluluvalle. Tavoitteena on saada yhä useampi kansainvälinen opiskelija jäämään Suomeen yrittäjäksi valmistumisen jälkeen. Uusi lupa tarjoaa siihen motivaatiota josta koko maan talous voi hyötyä.

 

Business Finlandin rooli uudessa lupatyypissä on kriittinen. Hakemusta ei käsitellä Maahanmuuttovirastossa ilman heidän myöntämää lausuntoa kasvuyrittäjänä toimimisesta. Maahanmuuttovirasto ei arvioi hakemuksen yritystoimintaa lainkaan. Lupaa hakevan kasvuyrityksen toimintamalli täytyy olla kannattava ja edellytykset menestykseen selkeät. Lisäksi kriteerinä on kansainvälisesti skaalattava liiketoimintasuunnitelma.

 

Päätöksen saa noin kuukaudessa. Jos lupa myönnetään, hakija saa yleensä jatkuvan oleskeluluvan kahdeksi vuodeksi. Hakijan perheenjäsenet voivat hakea samanaikaisesti oleskelulupaa. Jos kasvuyrittäjän oleskelulupa myönnetään, yritykselle voi myös hakea Business Finlandin kautta rahoitusta. Oleskeluluvan saaminen ei takaa myönteistä rahoituspäätöstä.

 

Hakija voi anoa oleskeluluvalle jatkoa, jos startup yrittäjyys jatkuu. Yrityksellä täytyy edelleen olla edellytykset nopeaan kansainväliseen kasvuun.

 

Jukka Häyrysen kommentit ovat luettavissa Kauppalehdestä.

 

Lähteet: Sisäministeriö/Valtioneuvosto, Kauppalehti, Helsingin Sanomat, Maahanmuuttovirasto

 

Tarvitsetko apua lupa-asioissa tai työntekijän muutossa Suomeen? Ota yhteyttä!

 

Lue lisää:

Voiko ulkomaalainen asiantuntija työskennellä Suomessa ilman oleskelulupaa?

Suomi tarvitsee osaajia ulkomailta

Avainsanat: , , , ,