Suomi on hyvä maa tehdä töitä

On harmaa talviaamu Suomessa. Vuosi lähentelee loppuaan ja päivät ovat lyhyitä ja synkkiä. Pelkkää säätä katsomalla tämä vaikuttaisi viimeiseltä paikalta toivon hipullekaan. Synkän sään takaa paljastuu kuitenkin pieni Pohjoismaa, joka on edelleen täynnä naurua, rakkautta ja menestystä. Iloitaanpa vaikka seuraavista onnistumisista:

Suomi on jälleen kerran saavuttanut korkean sijoituksen IMDn vuosittaisessa World Talent Reportissa, tällä kertaa sijoitus on sveitsiläisen koulun mukaan kuudes. Raportissa arvioidaan, kuinka 61 maata kehittävät, houkuttelevat ja pitävät osaajia eri kategorioiden mukaan (Sijoitus ja Kehitys, Vetovoima, Valmius). Vaikka tänä vuonna sijoitus onkin kaksi paikkaa edellisvuotta alempana, Suomi on pysynyt johdonmukaisesti kymmenen parhaan joukossa vuodesta 2009.

Suomi on myös maailman sosiaalisesti tasa-arvoisimpia maita, kuten kolmas sija Maailman Talousfoorumin vuosittaisessa tasa-arvoraportissa kertoo. Raportti kokoaa yhteen miesten ja naisten välisiä eroja terveyden, koulutuksen, taloudellisten mahdollisuuksien ja poliittisen edustuksen suhteen. Tänä vuonna Suomi vie pronssin ja jatkaa samalla erinomaista historiaa, joka alkoi jo ensimmäisen raportin ilmestyessä vuonna 2006. Raportin mukaan naisilla Suomessa on maailman paras pääsy opintoihin ja maailman paras edustus korkeasti koulutettujen ammattilaisten ja teknisen alan työntekijöiden keskuudessa. Tämä antaa mahtavat edellytykset mukana muuttaville puolisoille jatkaa uriaan taikka syventää opintojaan!

Niille puolisoille, jotka haluavat edistää opintojaan, tulee iloisena uutisena suomalaisten yliopistojen jatkuvasti paranevat sijoitukset. Helsingin Yliopisto on maailman sadan parhaan yliopiston joukossa ja Aalto Yliopisto jatkaa nousuaan listoilla, saavuttaen 139. parhaan yliopiston sijan (edellinen sija oli 187.).

Suomi tarjoaa erinomaisia mahdollisuuksia ammattilaisille näiden kansallisuudesta riippumatta. Helsinki on paitsi Euroopan tärkeimpiä startup-hubeja ja parhaimpia innovaatiokeskuksia, suomalaisten englanninkielen taito on erinomainen. Tämä tekee Suomeen muuttamisesta ja arkielämästä paljon helpompaa kuin monessa muussa maassa ja on suoraan osasyynä siihen, että Suomi on maailman 10 parhaan maan joukossa kun puhutaan maista, joissa tehdä businestä. Näin sanoo ainakin Maailmanpankki. Huolimatta haastavasta makrotaloudellisesta ympäristöstä, Suomi on tässäkin suhteessa parantanut edellytyksiään jo viisi vuotta. Digitaalinen infrastruktuuri, mobiilimarkkinat, vahva julkinen ja yksityinen tuki yrityksille ja kansainvälinen ajattelutapa yhdessä ovat luoneet ympäristön, jossa muun muassa pelit, ohjelmistot ja digitaaliset palvelut, terveysteknologia, sekä ympäristö- ja energiateknologiat ja palvelut ovat onnistuneet kasvamaan ja menestymään. Ei siis tulekaan yllätyksenä, että Suomen tutkimus ja kehitys intensiivisyys oli 2014 EUn korkeinta. Suomessa t&k:hon käytettiin 3,17% BKT:stä kun EU maiden keskiarvo oli 2,03% (Eurostat 2015).

Vaikka vuoden loppu onkin pimeä, on pieni maa pohjoisessa Euroopassa täynnä sisäistä valoa. Näin positiivisilla uutisilla talven keskellä onkin hyvä siirtyä kohti vieläkin positiivista vuotta 2016!

Avainsanat: , , ,