”Tiesin heti, että Suomi on kotini!”

Opiskeluaikoinaan Afrooz rakastui Suomeen niin paljon, että halusi muuttaa tänne uudestaan. ”Rakastan jopa Suomen kylmää ilmastoa!”

Paluu Suomeen

Iranilainen Afrooz muutti Tampereelle miehensä kanssa syyskuussa 2020. Hän työskentelee Local Product Ownerina tietoliikennealalla. Tämä oli jo hänen toinen muuttonsa Suomeen: hän oli aiemmin asunut Oulussa opiskellessaan langatonta viestintää ja työskennellessään tutkijana Oulun yliopistossa.

Vaikka Afrooz oli asunut Suomessa aiemminkin, oli relokaatiopalveluista hänelle paljon apua. ”Apu oli todella tärkeää. Sain selville, että minulle oli jäänyt vuosia sitten Oulussa avoin puhelinlasku, kun liittymän lopettamisessa oli ollut epäselvyyksiä, joten olin saanut luottotietomerkinnän. Ilman relokaatiokonsultin apua emme olisi pystyneet vuokraamaan asuntoa. Relokaatiopalveluiden avulla kaikki oli todella helppoa. Konsulttimme auttoi esimerkiksi lomakkeiden täyttämisessä, asunnon etsimisessä sekä asuntoon liittyvissä sopimuksissa ja muuttotarkastuksessa. Oulussa asuin opiskelija-asunnossa, joten en tiennyt mitä kaikkea asunnonvuokraukseen Suomessa liittyy.

Mahdollisuuksien maa

Oulussa asuessaan Afrooz ihastui Suomeen niin paljon, että halusi muuttaa tänne takaisin. “Tiesin jo ensimmäisestä päivästä lähtien, että Suomi on kotini. Minulla oli mukavaa Oulussa. Rakastan jopa Suomen kylmää ilmastoa! Suomessa on helppo asua, koska tämä on niin rauhallinen maa ja kaikki on järjestetty hyvin. Täällä on tilaa kasvaa; jos tietää mitä haluaa, mahdollisuuksia on paljon. Suomen kieli on vaikeaa, mutta aina löytyy ratkaisu. Ihmiset tekevät aina parhaansa auttaakseen, vaikka eivät puhuisi kovin hyvin englantia.”

Afrooz pitää myös Suomen työkulttuurista. “Minulla ei ole kokemusta muista suomalaisista yrityksistä, mutta ainakin tässä yrityksessä työskentely on helppoa ja kaikki ovat hyvin avuliaita. Uudelle työntekijälle ei aseteta paineita, mutta osoittamalla olevansa hyvä on mahdollista edetä. Olen työskennellyt täällä alle vuoden ja minut ylennettiin jo ohjelmistokehitysinsinööristä Local Product Owneriksi. Iranissa ylennyksen saaminen oli vaikeampaa. Parasta täällä on sukupuolten välinen tasa-arvo, ainakin minun yrityksessäni siihen todella pyritään. Pomoni, hänen pomonsa ja hänen pomonsa ovat kaikki naisia. Yrityksessäni naisilla on samat mahdollisuudet edetä kuin miehillä.”

“Kun on asunut Suomessa, ei halua enää muuttaa minnekään muualle!”

Afrooz viihtyy Tampereella. “Täällä on enemmän ravintoloita ja kauppoja, ja ihmisiä näkyy enemmän kuin Oulussa. Silti täällä on rauhallista eikä ruuhkaista.” Myös Afroozin mies viihtyy Suomessa; hänellä oli oma ravintola Iranissa, ja parhaillaan hän opiskelee suomea voidakseen avata ravintolan täällä. Myös Afroozin tavoitteena on oppia suomea. He haluavat jäädä Tampereelle asumaan ja aikovat ostaa sieltä asunnon.

“Kun on asunut Suomessa, ei halua enää muuttaa minnekään muualle! Täällä kaikki on niin helppoa, luontoa on paljon, ilmasto on miellyttävä ja ihmiset mukavia. Olen onnellinen täällä.”

 

Tarvitsetko tukea työntekijöidesi asettautumisessa Suomeen tai ulkomaille? Ota yhteyttä!

 

Lue myös:

Suomeen uudestaan – ulkomaalaisen tutkijan tarina

Unelma Suomeen muutosta toteutui

Avainsanat: , , ,