Työntekijän palkkaaminen USA:sta

Mitä työnantajan kannattaa ottaa huomioon rekrytoidessaan Yhdysvalloista? Suuren maan sisällä on toki isojakin eroja, mutta olemme koonneet tähän yleisimpiä havaintoja, joita USA:ssa asuneet ja sieltä Suomeen muuttaneita työntekijöitä auttaneet konsulttimme ovat huomanneet.

Työkulttuuri Suomessa ja USA:ssa

Jotta yhdysvaltalainen työntekijä tuntee itsensä tervetulleeksi työyhteisöön, on yleisimmät kulttuurierot hyvä käydä läpi perehdytyksen yhteydessä. Yksi suurimmista eroista Suomen ja Yhdysvaltojen välillä on keskustelukulttuuri. USA:ssa ollaan tottuneita small talkiin; työkeskusteluissakin vaihdetaan ensin kuulumiset ja mennään asiaan vähitellen, mikä luo keskusteluun luottamusta. Siksi amerikkalaisen työntekijän perehdytyksessä on erityisen tärkeää korostaa, että suomalaiset eivät ole tarkoituksella tylyjä, vaan täällä on tapana puhua vähemmän ja mennä suoraan asiaan. On myös hyvä tuoda esille, että monia suomalaisia ujostuttaa puhua englantia natiivipuhujan kanssa, joten he ovat mieluummin hiljaa tilanteissa, joissa ei ole pakko puhua.

Myös itseohjautuvuus on suomalaisen työkulttuurin erityispiirre. Monet yhdysvaltalaiset työntekijät haluavat, että asiat selitetään heille perinpohjaisesti, ja he kyselevät ja varmistelevat monta kertaa. Perehdytyksen yhteydessä onkin hyvä käydä asiat huolellisesti läpi ja jäsennellä asiat pienempiin osiin, eikä tehdä oletuksia.

Perehdytyksessä kannattaa huomioida myös, että suomalaisille on tyypillistä noudattaa sääntöjä hyvin tarkasti. Suomalaiset ovat esimerkiksi tarkempia siitä, että lomat varmasti pidetään suunnitellusti, kun taas Yhdysvalloissa ollaan joustavampia ja monet säännöt nähdään enemmänkin suosituksina.

Työn ja vapaa-ajan tasapaino yllättää

Yhdysvalloissa ollaan hyvin työorientoituneita ja työntekoa arvostetaan. Käsitys amerikkalaisesta unelmasta näkyy korkeana työmoraalina, sillä kovalla työllä on mahdollista edetä urallaan ja rikastua – asiantuntijoiden palkat saattavat nousta Suomeen verrattuna hyvinkin korkeiksi. Yhdysvalloissa ei olla vaatimattomia, vaan omia saavutuksia tuodaan mielellään esille. Kilpailuhenkisyys on suurta ja työkavereiden kanssa kilpaillaan etenemismahdollisuuksista. Ahkeran työnteon taustalla on toisaalta myös pelko työpaikan menetyksestä, jos töitä ei tee tarpeeksi.

Suomeen muuttaneet yhdysvaltalaiset arvostavatkin täällä erityisesti työn ja vapaa-ajan tasapainoa. Yhdysvalloissa töihin käytetään huomattavasti enemmän aikaa: työpäivät ovat pidempiä, työmatkoihin kuluu enemmän aikaa ja lomia on vähemmän. Erityisesti vanhempainvapaat ovat huomattavasti Suomea lyhyempiä. Muutenkin työntekijöiden hyvät oikeudet Suomessa yllättävät monet tänne muuttaneet – täällä voi yleensä luottaa, että pomo ja HR ovat työntekijän puolella, ja laki suojaa.

Asunnoissa ja kouluissa eroja

Yhdysvalloista muuttaneille tulee usein yllätyksenä, kuinka pieniä asunnot ja huoneet Suomessa ovat. Myös asuntojen varustelussa on eroja: Yhdysvalloissa asunnoissa on usein kylpyamme ja ilmastointi, Suomessa taas lämmitys ja saunat ovat yleisempiä. Yleisesti ottaen Suomessa asuntojen laatu on tasaisempaa: luksusasuntoja on vaikeampi löytää, mutta toisaalta myös hyvin huonokuntoisia asuntoja on vähemmän.

Myös koulu- ja päiväkotipaikkojen hakeminen hämmentää perheellisiä muuttajia. Koulut ja päiväkodit ovat Yhdysvalloissa kalliita ja niihin hakeminen pitää usein aloittaa jo lapsen synnyttyä. Kouluissa on myös isoja laatueroja, ja osa niistä saattaa olla jopa vaarallisia. Niinpä yhdysvaltalaiset haluavat Suomessakin valita koulu- ja päiväkotipaikat huolellisesti ja tutkia eri vaihtoehtoja. Asiakkaamme ovat yllättyneitä kuullessaan, että Suomessa lapset menevät yleensä lähimpään kouluun erityisemmin vertailematta vaihtoehtoja; täällä koulut ovat pääosin ilmaisia ja päivähoitokin edullista, yksityisiä kouluja ei juurikaan ole ja julkisten koulujenkin taso on maailman huippuluokkaa.

Turvallisuus ja luottamuksen kulttuuri

Asunnonhaun yhteydessä amerikkalaisille pitää usein vakuuttaa, että Suomessa valtaosa asuinalueista on varsin turvallisia. Muutenkin Suomen turvallisuus hämmästyttää: täällä metsissä voi retkeillä vapaasti, lapset kävelevät yksin kouluun ja julkisen liikenteen käyttö on tavallista. Yhdysvalloissa suurkaupunkien ulkopuolella tarvitaan usein auto hyvin lyhyillekin matkoille, sillä kevyen liikenteen väyliä ei kaikkialla ole eikä julkista liikennettä koeta turvalliseksi.

Myös Suomen yleinen luottamuksen kulttuuri on monille uutta. Täällä esimerkiksi vuokranantajat ovat lähtökohtaisesti luotettavia, ja palveluiden laatuun voi luottaa ilman pelkoa huijatuksi tulemisesta. Monilla yhdysvaltalaisilla on esimerkiksi tapana tarkistaa ennen lääkärikäyntiä, onko lääkärillä oikeasti tutkinto ja millaiset arvostelut hän on saanut. Suomessa myös ruuan laatuun voi luottaa ja esimerkiksi luomumerkityn ruuan voi todella luottaa olevan luomua.

 

Tarvitsetko apua työntekijäsi muutossa Yhdysvalloista Suomeen? Monella relocation-konsultillamme on omakohtaista kokemusta Yhdysvalloissa asumisesta, ja he ovat auttaneet jo lukuisia yhdysvaltalaisia asettautumaan onnistuneesti Suomeen. Ota yhteyttä, niin kerromme lisää!

 

USA:sta Suomeen muuttaneiden asiakkaidemme kokemuksia:

Relokaatio pandemian aikana – New Yorkista Helsinkiin

Expat kokemuksia – Lauren Bengston

Avainsanat: , ,