Ulkomaalaisen työntekijän ensimmäiset viikot korona-aikana

Mitä työnantajan on hyvä tietää ulkomaalaisen työntekijän ensimmäisistä viikoista Suomessa – ja kuinka koronapandemia vaikuttaa niihin?

Olemme aiemmin kirjoittaneet blogissamme, mitä asioita työnantajan kannattaisi ottaa huomioon ulkomaalaisen työntekijän ensimmäisten viikkojen aikana. Koronapandemian myötä mukaan on tullut myös uusia huomioonotettavia asioita, joita käsittelemme seuraavassa.

1. ja 2. viikko

Pandemia vaikuttaa erityisesti ulkomaalaisen työntekijän kahteen ensimmäiseen viikkoon Suomessa, sillä maahan saapuvia ohjeistetaan pysymään omaehtoisessa karanteenissa. Ne ulkomaalaiset työntekijät, joilla on kiire päästä aloittamaan työt mahdollisimman pian maahan saapumisen jälkeen, voivat lyhentää karanteenia kahden negatiivisen koronatestituloksen avulla.

Uuden työn aloittaminen etänä asettaa haasteita perehdyttämiselle. Myös työyhteisöön sopeutumiseen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota, kun uusia työkavereita ei pääse tapaamaan heti kasvotusten.

Omaehtoisen karanteenin ajan työntekijä asuu usein väliaikaismajoituksessa, mutta asettautuminen edistyy myös etänä. Relokaatiokonsultti on asiakkaan tukena etäyhteyden kautta ja neuvoo tarvittaessa karanteenia koskevissa kysymyksissä, esimerkiksi ruuan kotiinkuljetukseen liittyen. Myös rekisteröinteihin tarvittavia lomakkeita voi alkaa jo täyttää.

Asuntoasioihin tutustuminen voidaan aloittaa jo karanteenin aikana, ja virtuaalisten asuntonäyttöjen avulla asunnon valintakin voidaan tarvittaessa tehdä etänä. Yleensä varsinainen asunnonhaku kuitenkin aloitetaan vasta karanteenin jälkeen.

3. viikko

Karanteenin jälkeen on tärkeää saada rekisteröinnit ja välttämättömät viranomaisasiat mahdollisimman pian kuntoon. Esimerkiksi vero- ja pankkiasiat halutaan hoitaa ajoissa jo palkanmaksunkin vuoksi. Monille Suomeen muuttaneille asiantuntijan apu on ollut tarpeen nimenomaan rekisteröinneissä, sillä ne koetaan erityisen monimutkaisiksi.

Sopivan asunnon löytäminen mahdollisimman pian edesauttaa sopeutumista uuteen maahan. Mieluisa asunto on tärkeä erityisesti koronapandemian aikaan, kun kotona vietetään tavallista enemmän aikaa. Asuntojen saatavuus ja ominaisuudet vaihtelevat huomattavasti eri maiden välillä, joten asiantuntijan apu ja tulijan perehdytys Suomen asuntomarkkinoihin nopeuttaa sopivan asunnon löytämistä. Apu on tarpeen myös vuokrasopimuksen ja asunnon liitännäissopimusten neuvotteluissa, jotka moni muualta muuttanut kokee vaikeiksi. Perheellisille muuttajille myös lasten koulu- ja päiväkotiasioiden järjestäminen on tärkeää sopivan asunnon löydyttyä.

4. viikko

Kun muuttoon liittyvät välttämättömyydet on saatu hoidettua, voi muuttaja keskittyä uuteen kotikaupunkiinsa tutustumiseen. Korona-aikana harrrastusmahdollisuuksiin, nähtävyyksiin ja muihin palveluihin tutustuminen on rajatumpaa, joten paikallisten vinkit ovat erityisen tervetulleita. Ulkomailta muuttaneet työntekijät ovat olleet vaikuttuneita esimerkiksi Suomen hyvistä ulkoilumahdollisuuksista, joiden hyödyntäminen onnistuu pandemian aikanakin.

Tarvitsetko apua työntekijöiden muutossa Suomeen? Ota yhteyttä!

 

Lisää aiheesta:

Relokaatio pandemian aikana – New Yorkista Helsinkiin

Ruotsista Suomeen pandemian aikana

 

Avainsanat: ,