Ulkomaalaisena työntekijänä Helsingissä

Ukrainalainen Petro kertoo haastattelussamme kokemuksistaan Helsingissä asumisesta ja työskentelystä pandemian aikana.

Ukrainalainen Petro Deminskyi muutti Helsinkiin Ruotsista vuoden 2020 alussa. Sitä ennen hän oli suorittanut tohtorintutkinnon Ukrainassa ja työskennellyt postdoc-tutkijana Bilkentin yliopistossa Turkissa ja Linköpingin yliopistossa Ruotsissa.

Aktiivisen akateemisen ja tutkijan työn myötä Petro on matkustanut paljon ja tehnyt yhteistyötä monikansallisen tutkimusyhteisön kanssa, joten muutto Suomeen ei tuntunut kovin vaikealta, vaikkei hän ollut täällä aiemmin käynytkään. ”Vaikka moni asia ei pysty yllättämään minua, Suomi teki sen heti: Helsingissä ei ollut lähes ollenkaan lunta koko vuonna 2020. Onneksi vuosi 2021 alkoi paljon paremmin: kylmä sää, jäätyneet merenlahdet, paljon lunta ja iloisia perheitä laskemassa mäkeä – se vastasi parhaita odotuksiani Suomesta.”

Laboratoriotyö pandemian aikaan

Tammikuussa 2020 Petro aloitti työn Senior Process Engineerinä nopeasti kasvavassa kansainvälisessä yrityksessä, joka on maailman johtava puolijohdeprosessivälineiden ja uusien materiaalien toimittaja ja kehittäjä. ”Vaikka työ on haastavaa ja vaatii luovuutta, alan asiantuntemusta, vastuullista asennetta ja määräaikojen noudattamista, se on silti todella mielenkiintoista ja miellyttävää.” Petro korostaa myös yrityksen turvallisuusmääräyksiä ja välitöntä toimintaa pandemiatilanteessa. ”Turvallisuus ensin – yrityksen tärkein sääntö. Työskentely laboratoriossa on optimoitu infektioriskin minimoimiseksi. Se yhdessä kollegoiden vastuullisen asenteen kanssa saa minut tuntemaan oloni turvalliseksi töissä.”

Petro arvostaa suomalaisessa työelämässä erityisesti työn ja vapaa-ajan tasapainoa. ”Ei yllätä, miksi Suomi valitaan vuodesta toiseen maailman onnellisimmaksi maaksi.” Hän on myös viihtynyt hyvin työyhteisössään. ”Asuttuani Suomessa nyt yli vuoden olen yhä varmempi siitä, etteivät suomalaiset ole kylmiä, kuten usein luullaan. Ainakin työpaikallani kaikki ovat hyvin ystävällisiä ja avoimia. Pidän erityisesti suomalaisten kunnioittavasta asenteesta muita kohtaan; he eivät esimerkiksi yleensä puhu keskenään suomea silloin kun paikalla on ihmisiä, jotka eivät ymmärrä sitä.”

Sujuva relokaatio Suomeen

Petro kertoo, ettei hän ole kohdannut Suomessa asuessaan suuria haasteita. ”Vaikka jotkut uudet asiat saattaisivat tuntua haastavilta, ne ovat helposti ratkaistavissa verrattuna moneen muuhun maahan. Pidän siitä, että suomessa tapaamani ihmiset ovat olleet kohteliaita ja aina valmiita vastaamaan kysymyksiini, mikä poikkeaa kokemuksistani muissa maissa.”

Petro tosin uskoo, että ilman relokaatiokonsultin apua hän olisi kohdannut paljonkin haasteita Suomeen muuttaessaan. ”Relokaatiokonsultti auttoi todella paljon. Arvostan hänen ystävällistä, asiantuntevaa ja nopeaa apuaan ja opastustaan. Hän ratkaisi kaikki haastavat tehtävät, kuten asiakirjojen ja rekisteröintien valmistelut sekä tavaroideni muuton Ruotsista ajallaan. Erityiskiitos hänelle kattavasta asunnonhausta ja hyvin suunniteltujen tapaamisten järjestämisestä. Tiedän, että Helsingissä on kova kysyntä asunnoista, joten pitää olla nopea. Minulle oli tärkeä saada miellyttävä asunto hyvällä sijainnilla, ja konsulttini ansiosta sainkin täydellisen asunnon Kalliosta. Kaikki tämä säästi paljon aikaani, joten pystyin keskittymään uuteen työhöni perehtymiseen.”

Helsinki ja Suomi ulkomaalaisen silmin

Helsinki on Petron mukaan todella mukava ja siisti kaupunki, joka on yhtä aikaa sekä tarpeeksi vilkas että rauhallinen. ”Pidän kaupungin keskustan arkkitehtuurista, Kalliosta hipsterialueena ja ranta-alueista kauniiden maisemien takia. Katutaide, erityisesti maailman parhaiden muraalitaiteilijoiden maalaamat muraalit, saa Helsingin loistamaan raikkaissa väreissä.”

Elämä Suomessa on Petron mukaan helppoa, sillä kaikki on hyvin järjestetty. ”Yhteiskunta on tehty ihmisiä varten, ja kaikenlaiset ihmiset otetaan huomioon. Moniin muihin maihin verrattuna suomalaiset ovat hyvin vastuullisia ja pyrkivät noudattamaan sääntöjä. Toisaalta he myös osaavat myös nauraa itselleen ja vitsailevat Suomesta. Esimerkiksi pandemian aikana on vitsailtu turvavälisuositukseen liittyen, että miksi suomalaisten halutaan nyt olevan kahden metrin päässä toisistaan, eli lähempänä kuin normaalisti.”

Petro ei ole koronapandemian vuoksi päässyt tutustumaan niin paljon Suomeen ja suomalaisiin kuin olisi halunnut. ”Toivon, että pandemia loppuu pian, ihmiset ovat turvassa, elämä palautuu normaaliksi ja voin tutustua Suomeen paremmin. Haluaisin matkustella enemmän Suomessa ja käydä esimerkiksi Ahvenanmaalla ja Lapissa.”

Kysyttäessä, mitä neuvoja Petro antaisi suomalaisille työnantajille kansainvälisten osaajien houkutteluun, hän vastaa: ”Suomella on kaikki mitä onnelliseen elämään tarvitaan – todisteena maailman onnellisimmat ihmiset. Suosittelen jatkamaan samaan malliin ja arvostamaan kaikkea sitä mitä täällä on. On myös tärkeää kertoa, millaista elämä Suomessa todella on.”

Tarvitsetko apua työntekijöiden muutossa Suomeen? Ota yhteyttä!

Avainsanat: , ,