Kurkistus relokonsultin työhön

Mikä ihmeen relokonsultti? FRS:n relokaatiokonsultti Maisa Travis kertoo kokemuksistaan.

Olen relokonsultti. Oikeammin relokaatiokonsultti. Oikea sanahirviö, joka ei kerro tavalliselle tallaajalle yhtikäs mitään. Näin olen huomannut. En itsekään tiennyt, ennen kuin kansainvälisessä yrityksessä oleva mieheni kertoi minulle siitä. Ne, jotka ovat muuttaneet toiseen maahan työnsä perässä tai tekevät työtä business-alalla, tietävät mistä on kyse.

Relokaatiokonsultin työ on siis lyhyesti sanottuna työn perässä toiseen maahan muuttavien ihmisten avustamista. Kodin etsimistä ja löytämistä, virastokäynneissä avustamista (pankkitilin avaaminen, verokortin saaminen ja rekisteröityminen Suomeen), sekä paljon paljon muuta. Tässä ehkä tärkeimmät.

Työni ei ole rakettitiedettä. Kuitenkin vain ne, joilla on vahva palo auttaa ja jotka pitävät toisista kulttuureista tulevien ihmisten kohtaamisesta, voivat tätä työtä tehdä. On tässä työssä tietenkin muitakin asioita, jotka täytyy omata. Itse rakastan tutustua uusiin ihmisiin ja toisiin kulttuureihin. Rakastan kertoa Suomesta ja suomalaisuudesta. Haluan luoda hyvän ensivaikutelman ihmisille, joiden uusi kotimaa Suomi on.

Monet tulevat työn perässä Suomeen pysyvästi. Se on aika hurja termi. Se on ajanjakso, jossa ei ole loppua. Monesti mietin, ovatko he ihan varmoja, että haluavat tulla loppuelämäksi tänne kylmään Pohjolaan. Joka kerta, kun vien asiakkaan rekisteröitäväksi Digi- ja väestövirastoon ja virkailijan kysyessä kuinka kauan aiot olla Suomessa, asiakkaani vastaa ”pysyvästi”, se saa ihoni kananlihalle ja sydämeni sykähtää ylpeydestä. He ovat päättäneet jäädä Suomeen pysyvästi, minun maahani, jo ennen kuin he ovat edes tutustuneet jokaiseen vuodenaikaamme. Se on todella rohkeaa ja se saa minut haluamaan tehdä työni niin hyvin kuin mahdollista, jotta heidän ensikosketuksensa Suomeen ja suomalaisuuteen ovat onnistuneita ja he todella viihtyisivät täällä. Se, mitä he kokevat myöhemmin elämässään Suomessa, ei ole minun käsissäni, mutta ainakin autan heidät positiiviselle alulle, josta he pääsevät ponnistamaan itse, minne haluavat.

Relokonsulttina tapaan hirvittävän määrän ihmisiä monista eri maista. Edes kahden käden sormilla en pysty enää laskemaan montako eri kansalaisuutta olen asiakkaikseni saanut. Se tuntuu ihanalta! Pidän siitä, että saan tutustua uusiin kulttuureihin ja vertailla omaa maatani heidän maahansa. He ovat yleensä todella avoimia ja kertovat mielellään omasta maastaan. Tärkeintä on siis olla herkällä korvalla ja usein vain kuunnella heitä. Heillä on paljon kerrottavaa omasta maastaan.

Monesti asiakkaani ihmettelevät miten siistiä Suomessa on ja miten vähän autoja Helsingissä on. Iso ihmetyksen aihe on myös se, että autoilijat ovat todella kohteliaita, kun ajelen ympäriinsä heidän kanssaan eri virastoihin ja asuntonäyttöihin. Vastaan heille aina, että suomalaiset ovat sääntöorientoituneita ihmisiä ja me elämme sääntöjen mukaan, jotta maamme pysyy järjestyksessä, se saa vielä enemmän ihmetystä aikaan. Onhan kaikissa muissakin maissa säännöt, mutta harvassa maassa niitä noudatetaan yhtä kirjaimellisesti kuin Suomessa. Aina kuuluu sama arvostava vastaus: ”Pidän siitä”. Niin minäkin. Olen huomannut, että työni kautta olen oppinut arvostamaan Suomea ja nähdä maamme uusin silmin. Uusien kulttuurien kohtaaminen on virkistävää.

On ihana olla todistamassa sitä intoa ja elämää, joka kaikissa asiakkaissani on, kun he ovat tulleet uuteen kotimaahansa ja ovat lapsen lailla uteliaita kaikesta ympärillään.

 

Tarvitsetko tukea työntekijöidesi relokaatiossa Suomeen tai ulkomaille? Ota yhteyttä!

 

Lisää aiheesta:

Millaista on relokaatiokonsultin työ? 

Avainsanat: , ,