Totta vai tarua? Myyttejä ulkomailta palkkaamisesta

Kansainväliseen rekrytointiin ja ulkomaalaisten palkkaamiseen liittyy sitkeitä myyttejä. Seuraavassa oikaistaan yleisimpiä harhakäsityksiä.

Myytti 1: ”Kansainvälisestä rekrytoinnista ei ole erityistä hyötyä yritykselle”

Kansainvälinen rekrytointi laajentaa mahdollisuuksia löytää sopivimmat osaajat. Ulkomaalaisten asiantuntijoiden palkkaaminen auttaa yrityksen kansainvälisessä kasvussa, ja kansainvälisyys myös hyödyttää työyhteisöä.

”Kun yhteisössä työskentelee monenlaisia ihmisiä, saadaan mukaan monenlaisia näkökulmia, mikä lisää luovuutta ja saa aikaan parempia tuloksia.” Henkilöstöjohtaja, UPM

Lue lisää: Kansainvälinen rekrytointi kannattaa

Myytti 2: ”Ulkomaalaisen palkkaaminen on hidasta”

Ei välttämättä! Maahanmuuttoviraston jonot ja oleskelulupien venyneet käsittelyajat ovat olleet paljon esillä mediassa. Käsittely on kuitenkin nopeampaa, kun apuna on asiantuntija varmistamassa, että kaikki lomakkeet on täytetty oikein ja kaikki tarvittavat liitteet ovat mukana. FRS:n asiakkaat saavatkin oleskeluluvat yleensä jopa alle tavoiteajassa. On myös hyvä muistaa, että EU:n sisältä rekrytointi on vielä nopeampaa.

Tapauskohtaiset erot voivat olla suuria, mutta ulkomaalaisen palkkaaminen ei välttämättä kestä merkittävästi kauempaa kuin suomalaisenkaan. Toisaalta kansainvälisyys voi myös nopeuttaa rekrytointia; sopivan työntekijän löytämisessä voi kestää kauemmin, jos haku rajataan vain Suomen sisälle.

Maahanmuuton lisäksi relokaatiopalvelut nopeuttavat asettautumisprosessia. Kun muutto, rekisteröinnit ja muu asettautuminen sujuvat nopeammin, uusi työntekijä pystyy keskittymään työhönsä täysillä alusta asti.

Myytti 3: ”Ulkomailta palkkaaminen on kallista”

Kansainvälinen rekrytointi voi suorilta kustannuksiltaan olla kalliimpaa kuin Suomessa tehtävä, jos yritykselle ei ole vielä muodostunut tästä rutiinia. Siihen on kuitenkin mahdollista saada kohtuuhintaista ja selkeästi budjetoitavaa asiantuntija-apua. Lisäksi tulee huomioida vaihtoehtoiskustannukset; kuinka kalliiksi tulee, jos avoimeen tehtävään ei löydetä sopivaa osaajaa, kun rekrytointi rajataan vain Suomeen?

Myytti 4: ”Yrityksen hallinnollinen taakka kasvaa kohtuuttomasti”

Työnantajalla on ulkomaalaisten palkkaamiseen liittyviä velvollisuuksia, kuten työnteko-oikeuden varmistaminen ja lupatietojen säilyttäminen. Vastuut voi kuitenkin ulkoistaa turvallisesti ja helposti relokaatioyritykselle.

Myytti 5: ”Rekrytointi ulkomailta on mahdottoman vaikeaa”

Kansainvälisessä rekrytoinnissa on otettava huomioon kielitaito ja osaamisen todentaminen etänä, mutta muuten rekrytointi ei ole erityisen vaikeaa. Asettautuminen ja työntekijän sitouttaminen helpottuvat relokaatiopalveluiden avulla. Relokaatioammattilainen huolehtii työnantajan puolesta työntekijän maahanmuuttoprosessista, rekisteröinneistä, asunnonhausta ja asettautumisesta.

 

Tarvitsetko apua ulkomaalaisten asiantuntijoiden muutossa Suomeen? Me FRS:llä olemme auttaneet jo yli 30 000 ulkomaalaisen työntekijän asettautumisessa vuodesta 1994. Palveluitamme käyttävät kaikenkokoiset yritykset alasta riippumatta. Ota rohkeasti yhteyttä niin kerromme lisää!

Avainsanat: , ,