Mikä ihmeen apostille?

Maailmalla on monta tärkeää dokumenttia, joita ei kuitenkaan tule käytettyä kovin usein. Ylioppilastodistus, avioliittotodistus, lasten syntymätodistukset ja monet muut ovat joskus seinällä, joskus laatikon pohjalla, mutta muutettaessa ulkomaille niillä voi olla tärkeä rooli perheellisen suunnitelmissa. Ne eivät kuitenkaan sellaisenaan käy, vaan ne tulee laillistaa.

Ensiksi on tärkeää ymmärtää, miksi. Äkkiseltään voisi kuvitella, että avioliittotodistukset tai lasten syntymätodistukset olisivat samantapaisia dokumentteja kuin esimerkiksi passit: viranomaisten myöntämiä ja maailmanlaajuisesti hyväksyttyjä. Näin ei kuitenkaan ole, sillä esimerkiksi avioliittotodistuksen voi myöntää maasta riippuen usea taho, ja on henkilön oikeusturvan kannalta olennaista, että kyseisen todistuksen antajalla on oikeus antomaassa maan lakien mukaan tällaisen todistuksen antamiseen. Tämä osoitetaan laillistamalla dokumentti. Kyseessä ei myöskään ole notarisaatio, vaikka tätäkin kuulee ja näkee käytettävän. Dokumentin laillistaminen ja notarisaatio ovat kaksi eri asiaa ja tarkoitettu eri dokumenteille.

Apostille on yleisin tapa laillistaa tällainen dokumentti. Apostillen myöntää viranomainen, mikäli maa on liittynyt Haagin 1961 yleissopimukseen. Se on leima taikka erillinen paperinen todistus, joka liitetään esimerkiksi vihkitodistukseen. Useasti muuttaneille perheille tai pariskunnille tämä saattaa olla haasteellista, sillä apostillea on haettava dokumentin myöntäneessä maassa. Tähän on reagoitava hyvissä ajoin, sillä apostillen hakemisessa saattaa mennä aikaa.

Toinen, vielä monimutkaisempi kuvio tulee kyseeseen, mikäli maa ei ole Haagin yleissopimuksen piirissä. Tällöin dokumenttien laillistaminen tapahtuu Grand Legalization-menetelmällä. Kun apostillen saamiseksi riittää yhden viranomaisen kanssa asioiminen, joudutaan tässä tapauksessa asioimaan paitsi myöntäjämaan ulkoministeriön, myös Suomen edustuston kanssa. Joissain tapauksissa nämä voivat olla eri kaupungeissa, ja jopa eri puolilla maata.

Mikäli kyseessä on monesti muuttanut perhe, lapset ovat voineet syntyä eri maissa, joista osa on ns. apostillemaita ja osa ei. Tällaisessa tapauksessa perhe kokee varmasti stressipiikin! Vielä suuremman haasteen eteen joudutaan kuitenkin, mikäli perhe saapuu Suomeen ilman laillistettuja dokumentteja. Näin voi käydä esimerkiksi, kun palkkaa EU-maan kansalaisen. Tämä mielletään yleensä vaivattomaksi, mutta vaikka se onkin yksinkertaisempaa kuin EU:n ulkopuolelta palkkaaminen, ei sekään ole täysin mutkatonta.

Viranomaisbyrokratia on aina oma seikkailunsa, ja dokumenttien laillistaminen on vain yksi osa sitä. Kannattaa siis olla ajoissa liikkeellä!

Otathan yhteyttä, mikäli tarvitset apua työntekijöidenne muutossa Suomeen tai Suomesta ulkomaille.

 

Lue lisää:

Palvelumme Suomessa

Palvelumme maailmalla

Avainsanat: , , ,