Expat-kokemuksia – Gagarinien tarina

Cecilia Gagarin ja hänen miehensä Arlie Capalad muuttivat Suomeen Australiasta vuonna 2016 hänen työnsä puolesta. Valtavista ilmastoeroista huolimatta, he ovat sopeutuneet elämään Suomessa poikkeuksellisen hyvin.

 

Pariskunta halusi muuttaa Suomeen useasta eri syystä. ”Minulle tarjottiin hyvä mahdollisuus auttaa työnantajaani Suomessa tapahtuvissa muutoksissa. Mahdollisuudet ja tehtävät olivat todella mielenkiintoisia. Halusimme myös kokea Pohjoismaat, koska emme olleet aikaisemmin käyneet siellä. Halusimme nähdä millaista elämä siellä on. Lisäksi läheinen sijainti muihin kiinnostaviin kaupunkiin Euroopassa oli kätevää” Cecilia kertoo. ”Olemme jo käyneet Berlinissä, Lontoossa, Prahassa ja Norjassa. Matkustaminen on todella helppoa” Arlie jatkaa.

 

Arlie on opiskellut suomea aktiivisesti ja on saavuttanut jo hyviä tuloksia. Hän vastaa moneen kysymykseen suomeksi. Arlien ja Cecilian mielestä suomen kieli on vaikeaa, mutta kuulosta laulunomaiselta. Cecilia pitää erityisesti siitä, kun lapset puhuvat suomea, sillä se kuulostaa siltä, että he laulaisivat.

 

Ilmasto, joka on yleensä suurin haaste muuttajille, ei ole vaivannut Ceciliaa ja Arlieta. ”Ilmasto on todella erilainen Australiaan verrattuna ja aluksi olimme hieman peloissamme, että emme sietäisi kylmää. Vuoden jälkeen voimme kuitenkin todeta, että ilmasto on todella hyvä! Olemme pystyneet sopeutumaan siihen. Suomalaiset aina sanovat minulle, että ei ole huonoa säätä, ainoastaan huonoja vaatteita.”

 

Pariskunta on kohdannut useita mukavia yllätyksiä. Suomalaisten ja suomalaisten yritysten tulisi olla ylpeitä esimerkiksi julkisesta liikenteestä ja terveydenhuollosta ja tuoda osaamistaan esille enemmän.  ”Australiaan verrattuna, täällä on paljon helpompi asua. Emme tarvitse autoa, terveysvakuutusta, ja julkinen liikenne on erittäin hyvä”. Cecilian mielestä suomalaiset aliarvioivat Suomen kauneutta. ”Esimerkiksi, kun menee Tanskaan tai Ruotsiin, he ajattelevat olevansa parhaita kaikessa”. Cecilian mielestä Suomen luontoa pitäisi kehuskella enemmän. Ihmiset ovat hiljaisia mutta todella älykkäitä. Cecilia ajattelee hiljaisuuden ja vaatimattomuuden olevan ominaispiirteitä suomalaisille. “Mutta Suomessa on paljon asioita mitä rakastaa ja olemme iloisia siitä, että tulimme tänne, sillä mielestäni ihmisistä huokuu rehellisyys ja arvostan sitä todella paljon. Sitä ei löydä mistään muualta” hän sanoo.

 

Muutto ei ole tapahtunut ilman mieleenpainuvia seikkailuja. ”Ensimmäistä kertaa kun sain kirjeen, en muista mistä, siinä sanottiin, että minun pitäisi mennä postitoimistoon. Ainoa posti minkä tiesin, oli keskustassa, joten menin sinne kirjeen kanssa ja sanoin, että haluaisin noutaa tämän. He sanoivat minulle, että minun tulisi mennä Hämeentielle. Joten otin raitiovaunun sinne ja aloin kävelemään. 30 minuutin jälkeen, en löytänyt paikka, joten pyysin ohikulkevaa opiskelijaa auttamaan minua. Hän antoi minulle ohjeet ja vihdoinkin löysin paikan 45 minuutin lumessa kävelyn jälkeen. Kävi ilmi, että se oli viiden minuutin päässä meidän kotoota” Arlie kertoo nauraen.

 

Cecilia kehottaa kaikkia yrityksiä huomioimaan ulkomaisten työntekijöiden tarpeet. ”Helpon muuton takasi FRS:n ammattimainen relokaatiopalvelu. Uskon, että meillä olisi ollut todella vaikeaa ilman sitä. Olen kuullut tarinoita hankaluuksista ihmisiltä joilla ei ollut samanlaista apua tarjolla, kun meillä. Ihmisillä oli vaikeuksia tukien ja etujen hakemisessa, virallisten papereiden kanssa, ja muuta yhtä ja toista. Mutta FRS:n kautta saimme apua kaikkeen tarvittavaan. Kun muistelemme aikaa, voimme todeta, että palvelu teki meidän asettumisesta tänne todella helppoa”.

 

Lue lisää:

Suomeen muuttaneiden työntekijöiden kokemuksia

Palvelumme Suomessa

Avainsanat: ,