Expat kokemuksia – Prateek Agarwal

Prateek Agarwal istuutuu kahvilan pöytään työpäivän jälkeen. Hän on yksi tuhansista Suomeen töihin saapuneista asiantuntijoista, jotka muodostavat Suomen kansainvälisen ja monikulttuurisen työvoiman. Hän on ollut Suomessa nyt pari kuukautta, saavuttuaan tänne Intiasta tammikuun lopulla. Ilmaston radikaalista muutoksesta huolimatta, hän on nauttinut ajastaan.

”Täällä on kylmä, mutta ihmiset ovat mukavia. Jopa kylmä ilma on mukavaa, varsin erilaista kuin muissa maissa joissa olen ollut”, hän sanoo.

Prateek ei olekaan ensi kertaa pappia kyydissä. Hän on työskennellyt Intiassa, Lähi-Idässä ja Ranskassa, sekä matkustanut useissa muissakin maissa. Kun hänelle tarjottiin paikkaa Suomessa, hänellä oli ennakko-odotus siitä, millainen maa on kyseessä, mutta kertoo olleensa positiivisesti yllättynyt.

”Luin kaikkialta, että suomalaisten kanssa on vaikea keskustella, että he eivät puhu kanssasi. Mutta totuus on aivan toisenlainen. Kaikki ovat valmiita puhumaan kanssasi. Ihmiset ovat mukavia, ystävällisiä. Ystäviä saa helposti, ja minulla on jo varsin monta suomalaista ystäväpiirissäni.”

Suomalainen työkulttuuri on hyvin valmis ottamaan ulkomaalaisia osaksi yhteisöä. ”Ihmiset ottavat ulkomaalaisia vastaan helposti ja ovat hyvin ystävällisiä. Parasta on, että kaikki ovat valmiita puhumaan englantia ja keskustelemaan kanssasi. He ovat aina valmiita auttamaan ja työskentelemään kanssasi eri asioiden kanssa. Yrityksessäni, ja oikeastaan kaikkialla, he ovat aina valmiita auttamaan.”

Kun Prateekilta kysytään, mitä hän arvostaa eniten, Suomi saa paljon kehuja intialaiselta insinööriltä ”Ensinnäkin kieli. Tänne on hyvin helppoa tulla töihin kun osaa vain englantia. Toiseksi, Suomi on todella kaunis paikka. Se näyttää hyvältä jopa talvella, joten ehdottomasti luonto. Kolmanneksi, hyvät juomat, etenkin Tervaleijona” hän sanoo ja nauraa.

Suomalaiset juomat eivät ole ainoa asia, mitä Prateek arvostaa suomalaisessa kulttuurissa. Hän puhuukin saunoista suurella innolla ”Niin hienoja saunoja! Haluaisin ehdottomasti kokeilla erilaisia, kuten mennä saunaan ja sieltä suoraan järveen! Siihen minulla ei ole vielä ollut mahdollisuutta, mutta täällä on niin paljon järviä ihan kaupungin lähellä, että olen varma, että se on helppo järjestää.”

Muuttokokemus oli myös helppo, jopa aikaisempiin muuttoihin verrattuna ”Se oli todella helppoa alusta alkaen. Sain apua maahanmuutossa, sain tukea ennen saapumista. Kun laskeuduin Helsinkiin täällä oli paikallinen relocation-tukihenkilö joka teki muutosta todella helppoa veroasioiden hoidosta pankkitilin avaamiseen, ihan kaikkeen mitä tarvittiin. Apu oli todella arvokasta myös asunnon etsimisen suhteen! Todella järjestelmällistä, todella ystävällistä.”

Prateek päättää keskustelumme neuvolla suomalaisille yrityksille sekä muutamalla sanalla tänne muuttoa harkitseville ”Yrityksille haluan ehdottomasti suositella ammattimaisen relokaatiotuen käyttämistä. Tämä teki mielestäni muutostani todella helpon. Tänne muuttaville ihmisille haluan sanoa, että täällä ulkomainen kokee olevansa tervetullut. Ihmiset ovat ystävällisiä. Täällä on hyvä tehdä töitä.”

Avainsanat: ,