Oulu ja kansainvälinen liikkuvuus

Kansainvälistä osaamista ja relokaatiopalveluita tarvitaan myös Oulussa. Tässä haastattelussa relokaatiokonsulttimme Jenni kertoo, millainen kaupunki Oulu on kansainvälisten osaajien näkökulmasta.

Jenni Kullas toimii FRS:n relokaatiokonsulttina Oulussa. Hän auttaa Ouluun muuttavia ulkomaalaisia työntekijöitä muun muassa paikallisissa rekisteröinneissä ja muissa viranomaisasioissa, sopivan asunnon löytämisessä sekä työntekijöiden lasten koulu- ja päiväkotiasioissa.

Jenni kiinnostui relokaatiokonsultin työstä erityisesti sen kansainvälisyyden vuoksi. Hän on itsekin työskennellyt au pairina Californiassa, opiskellut Kanadassa ja ollut työharjoittelussa New Yorkissa. Kansainvälistä kokemusta hän on saanut myös Suomessa opiskellessaan KTM-tutkinnon kansainvälisellä linjalla.

”Relokaatiokonsulttina pääsen hyödyntämään kielitaitoani ja kansainvälistä kokemustani. Pidän myös ihmisten auttamisesta, ja tässä työssä on kyse juuri siitä. Tiedän itsekin, millaista on muuttaa ulkomaille, joten ymmärrän myös siihen liittyviä haasteita.”

Teknologiakaupunki Oulu

Oulu on Suomen viidenneksi suurin ja nopeasti kasvava kaupunki. Pohjolan Piilaaksoksikin kutsuttu Oulu tunnetaan erityisesti teknologiakaupunkina. Merkittäviä aloja ovat esimerkiksi peliala ja terveysteknologia.

Suurten it-yritysten lisäksi kaupungissa on useita startupeja. Kaupungin innovatiivisuutta kuvaa kansainvälistäkin huomiota saanut Polar Bear Pitching -tapahtuma, jossa startup-yrittäjät esittelevät liikeideoitaan tuomaristolle avannossa seisten.

Ouluun muuttaakin paljon teknologiaosaajia, kuten ohjelmistoinsinöörejä ja tuoteomistajia. Eniten työntekijöitä muuttaa Euroopasta ja Aasiasta, jonkin verran myös Yhdysvalloista. Työntekijöiden lisäksi kaupunkiin muuttaa myös eri alojen tutkijoita.

Kansainväliset osaajat viihtyvät Oulussa

Jennin mukaan ulkomailta muuttaneet työntekijät ovat viihtyneet Oulussa hyvin. Erityisesti he ovat pitäneet kaupungin sopivasta koosta. ”Monet ovat muuttaneet Ouluun ruuhkaisista miljoonakaupungeista, joissa työmatkoissa kestää tunteja. Täällä etäisyydet ovat niin lyhyet, että töihin pääsee nopeasti, asuu sitten missä päin kaupunkia tahansa.” Monet ulkomailta muuttaneet ovat arvostaneet myös Suomen pyöräilykaupunkina tunnetun Oulun hyviä pyöräilymahdollisuuksia.

Eniten haasteita tulijoille on tuottanut Suomen kieli. Jennin mukaan hyvin monet asiakirjat, kuten asuntoihin liittyvät lomakkeet, on kirjoitettu vain suomeksi. Relokaatiokonsultin apu onkin ollut todella tarpeen myös tämän vuoksi.

Merestä johtuva tuulisuus sekä talven kylmyys ja pimeys saattavat jännittää Ouluun muuttavia. Toisaalta kaupungin pohjoinen sijainti myös houkuttelee ulkomaalaisia: neljä vuodenaikaa ja luminen talvi miellyttävät monia, ja jäätyneen meren päällä kävely on eksoottinen kokemus.

Oulu oululaisen silmin

Jennin mukaan Oulussa on useita hyviä puolia kansainvälisten osaajien houkuttelun kannalta. ”Oulu on kompakti mutta dynaaminen kaupunki. Suurempiin kaupunkeihin verrattuna asuminen täällä on edullista ja liikkuminen paikasta toiseen helppoa. Tekemistä, kulttuurikohteita ja harrastusmahdollisuuksia kuitenkin riittää.”

Myös luonnon läheisyys ja väljä asutus houkuttelevat Oulussa. ”Asuessani New Yorkissa kaipasin omaa rauhaa, sillä siellä ihmisiä on kaikkialla. Oulussa on helppo löytää rauhallisia lenkkipolkuja, joissa ei tule ketään vastaan. Täällä on myös todella turvallista moniin isompiin kaupunkeihin verrattuna”, Jenni kertoo. Näiden asioiden tärkeys onkin korostunut erityisesti koronapandemian myötä.

Jennin mukaan Oulu on hyvä vaihtoehto lapsiperheille, sillä kansainvälisiin kouluihin ja päiväkoteihin pääsee hyvin ja ulkomaalaiset otetaan niissä hyvin vastaan. Jatko-opintoja silmällä pitäen on myös kätevää, että kaupungissa on monipuolinen yliopisto, jossa on paljon vaihtoehtoja eri alojen opiskeluun.

Oulu kaipaisi Jennin mukaan lisää kansainvälisyyttä, ja hän kannustaakin oululaisia yrityksiä palkkaamaan ulkomailta. Ensimmäinen kansainvälinen rekrytointi voi tuntua haastavalta, mutta asiantuntijan avulla se sujuu helposti. Oulussa on paljon potentiaalia kansainvälisten osaajien houkutteluun, joten sitä pitää vain tuoda rohkeasti esille.

Tarvitsetko apua ulkomaalaisen työntekijäsi relokaatiossa Ouluun? Ota yhteyttä!

Avainsanat: , ,